Gå till innehåll

Det finns stora revor i samhällets skyddsnät – DIK presenterar ny rapport om egenföretagare

egenföretagarrapporten

Den genomsnittliga livslönen för egenföretagare är i dag 22 procent lägre än för de som varit anställda under yrkeslivet. Över hälften av egenföretagarna arbetar fortfarande när de är 69 år gamla, medan motsvarande siffra för anställda bara är 11 procent. Dessutom visar vår rapport att drygt vart femte egenföretagare inte frivilligt valt att bli sin egen, utan mer eller mindre tvingats till det av omständigheterna.

– De statliga trygghetssystemen har under de senaste 30 åren urholkats och vår rapport visar att det idag finns en stor grupp som faller mellan stolarna: egenföretagarna. Det här kan fackförbundet DIK inte acceptera. Därför ställer DIK krav på politiken och föreslår fler åtgärder framåt. Vi sätter också i gång ett eget omfattande arbete för att kunna erbjuda ett attraktivt fackligt medlemskap också för egenföretagare, säger Anna Troberg, förbundsordförande för DIK

I rapporten föreslår DIK 10 steg mot en svensk egenföretagarmodell. Förbundet föreslår bland annat att de statliga trygghetssystemen ska anpassas bättre för kombinatörer och egenföretagare. Vidare vill vi att taken i socialförsäkringarna höjs. Dessutom måste de kollektivavtalade försäkringslösningarna göras tillgängliga även för egenföretagare.

Läs hela rapporten och alla våra 10 krav här.

Om DIK
DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. DIK har cirka 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.

För intervjuer eller mer information:
press@dik.se
08-480 040 10