Just nu går det inte att logga in på Mitt DIK, eller registrera sig som ny medlem, på grund av tekniska problem. Vi arbetar på att lösa det så snabbt som möjligt!

Gå till innehåll

Endast en av tio utrikesfödda med utbildning inom kultur, kommunikation och kreativ sektor har ett relevant jobb

Sju av tio utrikesfödda akademiker med utbildning inom kultur, kommunikation och kreativ sektor har ett jobb, men de allra flesta arbetar i lågkvalificerade bristyrken. Bara en av tio har ett jobb inom sitt utbildningsområde. Det visar en ny rapport som fackförbundet DIK presenterar i dag.

Kartläggningen är baserad på data för akademiker som invandrat till Sverige under de senaste 20 åren, och som har en utbildning inom de områden som DIK organiserar. De flesta i den undersökta gruppen har utbildningar som leder fram till yrken inom kultursektorn.

– Att nio av tio inte får ett jobb som matchar deras kompetens är ett enormt slöseri med resurser. Nu måste Sverige få till stånd snabba och effektiva arbetsmarknadsinsatser för de högutbildade som kommer hit. Dessutom måste alla arbetsgivare arbeta aktivt mot diskriminering och anställa fler med utländsk bakgrund, säger Anna Troberg, förbundsordförande i DIK.

Läs hela rapporten här.

Om DIK

DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. DIK har cirka 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.

För mer information, vänligen kontakta:
Robert Stjernberg, pressansvarig
robert.stjernberg@dik.se
072-724 84 10