Gå till innehåll

Här är de nominerade till Årets arkiv 2020

a-rets-arkiv-2020

Alldeles nyss blev det klart vilka som är nominerade till ”Årets arkiv” 2020. De tre nominerade är Riksantikvarieämbetet, Sydarkivera och Östergötlands arkivförbund. Vinnaren presenteras på Arkivveckan i Uppsala den 13 maj.

– Juryn har besökt en rad fantastiska arkiv och arkivförbund med helt skilda förutsättningar. Gemensamt för dem alla är att de driver en tydlig utveckling med siktet inställt på framtidens behov och utmaningar. Nu ska tre nominerade bli en vinnare. Juryn har ett tufft arbete framför sig, säger Anna Troberg, förbundsordförande i DIK.

Utmärkelsen Årets arkiv delas ut varje år av fackförbundet DIK. Prissumman är 25 000 kronor. Årets arkiv delas ut på Arkivveckan på Uppsala Konsert & Kongress den 13 maj 2020.

De nominerade till Årets arkiv 2020 är:

Riksantikvarieämbetet

Riksantikvarieämbetet har fortsatt utvecklingen för att vara nära sina användare och tillgängliggöra materialet för större grupper. Blandningen mellan medarbetare som arbetat länge på myndigheten och nyanställningar har gett myndigheten nya krafter och möjligheter att sprida kulturarvet nationellt. Arkivet tar mer plats på myndigheten och medverkar i projekt och styrgrupper på ett sätt som de inte gjorde förut.

Riksantikvarieämbetet använder den nya tekniken och delar med sig av sitt material på ett föredömligt sätt. De analyserar var användarna är någonstans och hittar nya plattformar och samarbeten för att nå ut. Samtidigt som de arbetar med det digitala, så har de alltid med sig värdet av det analoga.

Sydarkivera

2015 bildades kommunalförbundet Sydarkivera och har snabbt fått 26 medlemsorganisationer. De fyller ett stort behov för framför allt mindre kommuner.

Sydarkivera tar framför allt hand om digital information, men har även börjat ta hand om analoga arkiv. Genom att tillhandahålla tekniska lösningar sparar medlemsorganisationer resurser genom att dela på kostnaderna med andra.

Sydarkivera har en bred personalstyrka med spetskompetenser för att stötta sina medlemsorganisationer. De samarbetar även på EU-nivå i arkivfrågor.

Genom att samordna resurser har man på ett betydande sätt lyckats driva utvecklingen mot e-arkivslösningar i en sektor där förutsättningarna för att lösa dessa frågor begränsas av knappa resurser. På det sättet har man lyckats nå stora framsteg för att medlemskommunerna ska klara framtidens utmaningar.

Östergötlands arkivförbund

Östergötlands arkivförbund har sedan 1981 bundit ihop länets arkiv. De arbetar på gräsrotsnivå med ytterst begränsade medel och värnar om sina 140 distrikts- och medlemsarkiv och är ofta ute och stöttar och handleder dem.

Sedan 1991 delar de ut Kulturarvspriset till eldsjälar i nätverket, vilket har blivit en uppskattad utmärkelse och lyfter goda exempel för andra att ta efter.

De har en utåtriktad verksamhet där de föreläser och lyfter värdet av att visa det lokala kulturarvet samt håller personalkonferenser två gånger om året för att samverka med sina medlemsarkiv. Östergötlands arkivförbund är samordnare för arkivens dag i länet.

På detta sätt bidrar arkivförbundet med en viktig och betydelsefull funktion för att framhäva arkivens betydelse i länet för kulturarvet och vår historia.

Mer om Årets arkiv.

Om DIK

DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. DIK har cirka 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.

För mer information, vänligen kontakta:

Robert Stjernberg, pressansvarig DIK robert.stjernberg@dik.se 072-724 84 10

Niko Fastman, projektledare Arkivforum niko.fastman@kompetensinstitutet.se 073-670 60 32