Gå till innehåll

Helsingborgs stadsarkiv är Årets arkiv 2019

christian-svenneheim-foto-anders-widlund-dik

Alldeles nyss blev det klart att Helsingborgs stadsarkiv tilldelas priset ”Årets arkiv” 2019. Vinnaren presenterades på Arkivforum på Filmhuset i Stockholm och prissumman är 25 000 kronor. Årets arkiv delas ut varje år av fackförbundet DIK.

– Det är jätteroligt att jobba på ett modernt arkiv som satsar så mycket. Vi får bra stöd hela tiden, det är kul helt enkelt, säger Christian Svenneheim, arkivarie på Helsingborgs stadsarkiv.

– Helsingborgs stadsarkiv gör ett mycket viktigt arbete med att ta hand om och synliggöra det som är viktigt för staden och för medborgarna. De arbetar både med uppsökande och inbjudande verksamhet för alla att ta del av, säger Helen Hellströmer, vd för DIK och juryordförande.

Motivering ”Stadsarkivet i Helsingborg har sedan flytten till nya lokaler 2015 gjort en resa till att bli ett modernt och tillgängligt arkiv för hela kommunen.

Helsingborgs stad satsar stora resurser på sitt arkiv vilket speglas av den stora personalstyrkan, de nya lokalerna och införandet av e-arkiv. De nya ändamålsenliga lokalerna har lett till fler besökare och bättre arbetsmiljö. Stadsarkivet arbetar för att nå ut med sin verksamhet i sociala medier och samarbetar med släktforskarföreningen och folkrörelsearkivet. De har också god tillgång av forskarplatser och konferensytor. De har årligen över 5000 besökare och har även en uppsökande verksamhet för att tala om arkivet och dess verksamhet. Arkivet ser en ökning av besök från de yngre målgrupperna.

Sedan hösten 2018 har arkivet ett projekt där de går igenom samtliga akter för att kartlägga kvalitet på förvaring och innehåll. Stadsarkivet har på kort tid även fått förtroendet att ta emot ett par större privata samlingar, såsom Allers förlag och Zoegas. Helsingborgs stadsarkiv har ett väl fungerande e-arkiv som ständigt utvecklas i takt med att behovet av digitalisering ökar.”

Mer om Årets arkiv Årets arkiv delas ut varje år av fackförbundet DIK. Prissumman är 25 000 kronor. Årets arkiv 2019 delades ut på Arkivforum i Stockholm i dag 20 mars. Lär mer om Årets arkiv.

Om DIK DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur, reklam och kommunikation. DIK har fler än 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.

För mer information, vänligen kontakta: Robert Stjernberg, pressansvarig DIK robert.stjernberg@dik.se  072-724 84 10

Niko Fastman, projektledare Arkivforum och Årets arkiv niko.fastman@kompetensinstitutet.se  073-670 60 32