Gå till innehåll

Ökning av social oro och våld på bibliotek de senaste två åren – DIK presenterar ny rapport om arbetsmiljön på bibliotek

Andelen folkbibliotekarier som upplevt social oro, våld och aggressivt beteende har ökat de senaste två åren. Var femte kvinnlig folkbibliotekarie har utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp. Det visar en ny rapport som fackförbundet DIK presenterar i dag.

De senaste två åren har var femte bibliotekarie och skolbibliotekarie bytt eller funderat på att byta jobb på grund av social oro, hot eller våld. 23 procent av folkbibliotekarierna uppger dessutom att de har upplevt påtryckningar kopplade till medieinköp.

– Det är hög tid att någon axlar ansvaret för miljön på våra bibliotek. Det duger inte att arbetsgivare och politiker bollar ansvaret mellan sig som om det vore en het potatis. Båda har ett absolut ansvar, politikerna för resursfördelningen till lokalsamhälle och bibliotek, och arbetsgivarna för arbetsmiljöarbetet, säger Anna Troberg, ordförande i DIK.

”Samhället drar sig tillbaka – en rapport om arbetsmiljön på våra bibliotek” följer upp 2015 och 2017 års rapporter och fokuserar på utvecklingen de senaste två åren.

– Rapporten tydliggör att arbetsmiljön på allt för många bibliotek lämnar en hel del att önska. Våra medlemmar efterfrågar bättre förutsättningar för att utföra bibliotekens uppdrag. Det kräver både mer resurser till biblioteken och att arbetsgivarna tar problemen på allvar, säger Stina Hamberg, samhällspolitisk chef.

Rapporten bygger på en enkätundersökning som gick ut till DIK:s medlemmar verksamma inom biblioteksområdet.

Läs hela rapporten här.

Om DIK DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur och kommunikation. DIK har fler än 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.

Pressbilder Här hittar du pressbilderna.

För mer information och intervjuer, vänligen kontakta: Robert Stjernberg, pressansvarig robert.stjernberg@dik.se 072-724 84 10