Gå till innehåll

Resursbrist, otrygga anställningar och stress på svenska museer – DIK presenterar ny rapport om arbetsmiljön i museisektorn

Hälften av de museianställda svarar att de inte har tillräckligt med tid och resurser för att klara sitt uppdrag, och sex av tio svarar att det blivit svårare över tid. Nästan sju av tio har dessutom under de senaste två åren bytt eller funderat på att byta jobb på grund av arbetsmiljön. Det visar en ny rapport som fackförbundet DIK presenterar i dag.

Museerna och de anställda har påverkats kraftigt av pandemin. 88 procent av de museianställda svarar att verksamheten varit helt stängd under perioder och 76 procent att man dragit ned på verksamhet. Anställda har drabbats av varsel och uppsägningar. Bland de med tidsbegränsade anställningar har var fjärde blivit uppsagd.

– Arbetsgivarna har ansvaret för arbetsmiljön – oavsett om det är kris eller ej. Men, politiken måste ge dem realistiska budgetramar att verka inom. Att sju av tio funderar på att byta jobb på grund av arbetsmiljöbrister är alarmerande. Om kompetensen går någon annanstans kan inga pengar i världen möjliggöra en återstart av museisektorn, säger Anna Troberg, förbundsordförande i DIK.

Rapporten ”Hur mår museisektorn? En rapport om arbetsmiljön på svenska museer” baseras på en enkät som gick ut till DIK:s medlemmar som arbetar på museer, konsthallar, gallerier eller kulturhus.

Om DIK

DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. DIK har cirka 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.

För mer information och intervjuer, vänligen kontakta:
Robert Stjernberg, pressansvarig
robert.stjernberg@dik.se
072-724 84 10