Gå till innehåll

Tuffa arbetsvillkor i byråbranschen – ny rapport från DIK

manbun

Många jobbar sjuka, mer än de får betalt för, och fler än åtta av tio saknar kollektivavtal. Det visar en ny rapport om byråbranschen som fackförbundet DIK släpper i dag.

DIK har gett Kantar Sifo i uppdrag att undersöka den del av kommunikationsbranschen som har störst utmaningar när det gäller arbetsvillkor och arbetsmiljö – byråbranschen. I rapporten konstateras bland annat att:

  • Sju av tio brukar jobba hemifrån trots att de är sjuka.

  • Hälften jobbar mer än de får betalt för.

  • Kvinnor tjänar i genomsnitt 5 300 kronor mindre än män – varje månad.

– Den skriande bristen på kollektivavtal i byråbranschen föder otrygghet, ohälsa och ojämställdhet i en omfattning som är svår att återfinna i andra branscher. Det måste ske en förändring snabbt och den bästa vägen dit är kollektivavtal, säger Anna Troberg, ordförande i DIK.

Hela åtta av tio tillfrågade personer svarar att de saknar kollektivavtal vilket står i skarp kontrast till arbetsmarknaden i stort där bara en av tio saknar kollektivavtal.

– De flesta arbetsgivare vill göra rätt, men har inte de rätta verktygen för att axla sitt lagstadgade arbetsgivaransvar ordentligt. Ett kollektivavtal är inte farligt. Det är en utmärkt kommunikationsplattform där arbetstagare och arbetsgivare kan bygga en hållbar och lönsam utveckling tillsammans, säger Anna Troberg.

Hela rapporten ”Vad är du beredd att offra? – en rapport om arbetsvillkor och arbetsmiljö i byråbranschen” kan läsas och laddas ner här!

Om rapporten

Rapporten baseras på en rikstäckande undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av DIK. 500 telefonintervjuer genomfördes med personer i byråbranschen mellan 23 april–25 maj 2018. Med byråbranschen avses företag med huvudsaklig näring inom reklam, PR, kommunikation och grafisk design.

För mer information, vänligen kontakta Robert Stjernberg, pressansvarig DIK

robert.stjernberg@dik.se

072-724 84 10