Gå till innehåll

Vara kommunarkiv är Årets arkiv 2018

arkiv01(1280x720)

Alldeles nyss blev det klart att Vara kommunarkiv tilldelas utmärkelsen ”Årets arkiv” 2018. Vinnaren presenterades på Arkivforum på Rival i Stockholm och prissumman är 25 000 kronor. Årets arkiv delas ut varje år av fackförbundet DIK.

– Det känns jättebra, det är ett erkännande av alla våra medarbetare, vi är ju tre till som inte kunde vara här idag, det känns fantastiskt helt enkelt, säger Jörg Siewert, arkivarie på Vara kommunarkiv.

– Vara kommunarkiv är ett väldigt gott exempel på hur man med själ, hjärta och expertis lyfter arkivets roll i samhället och hur det gagnar kommunens medborgare. Och kommunen visar att det är möjligt att satsa på kommunarkivet som en viktig samhällsbärare, säger Helen Hellströmer, vd för DIK och juryordförande.

Motivering

”Vara kommunarkiv är landsortsarkivet med ambitioner som ständigt blickar framåt mot nya utmaningar och utvecklingsområden. Medarbetarna har med mycket hjärta och hårt arbete gjort arkivet till en självklar samhällsfunktion och en plats för medborgarna och bjudit in till att vara en träffpunkt. Arkivet har en stark förankring och stöd i kommunen och nya arkivlokaler invigdes 2013.

Arkivet främjar utveckling, hembygd och digitalisering. Arkivet bestod år 2006 enbart av en anställd. Idag har arkivet fem anställda med olika specialistkompetenser. 2009 påbörjades också ett unikt samarbete med kommunens arbetsmarknadsenhet där arkivet får arbetskraft att genomföra ett meningsfullt arbete genom att digitalisera Varas historia och andra dokument. Bland annat med unika fotografier som bearbetas och arbetet med att ta fram historierna bakom dessa. Allt detta har sedan tillgängliggjorts i ett unikt webbarkiv.

Man har många besök på arkivet och arbetar aktivt för att bli en samlingspunkt med möjligheter till forskning och möten. Vara har även ett aktivt samarbete med grannkommunerna där de driver flera IT-projekt tillsammans, exempelvis med ett e-arkiv sedan 2017. Vara har övergått till den processbaserade arkivredovisningen.”

Mer om Årets arkiv

Utmärkelsen Årets arkiv delas ut varje år av fackförbundet DIK. Prissumman är 25 000 kronor. Årets arkiv 2018 delades ut på Arkivforum på Rival i Stockholm i dag 14 mars. Läs mer här!

Om DIK

DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur och kommunikation. DIK har fler än 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.

För mer information, vänligen kontakta:

Helen Hellströmer, vd DIK, juryordförande

helen.hellströmer@dik.se  08-480 040 50

Niko Fastman, projektledare Arkivforum

niko.fastman@kompetensinstitutet.se 

073-670 60 32