Gå till innehåll

Vilket är Årets bibliotek 2018? – här är de tre slutkandidaterna

a-rets-biblio-16-9(1920x1080)

Juryn har nu enats om tre slutkandidater som alla har möjlighet att bli Årets bibliotek 2018 – Kronan bibliotek i Trollhättan, Länsbiblioteket i Västerbotten och PUNKT127 i Bredäng. Prissumman är 25 000 kronor och årets tema är demokrati. Priset delas ut på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg 27 september.

Från och med i dag kan också allmänheten vara med och rösta på vilket som ska bli Årets bibliotek 2018. Röstningsresultatet väger lika tungt som en jurymedlems röst.

– Årets bibliotek är ett bra sätt att uppmärksamma alla biblioteks fantastiska arbete runt om i landet. Och nu är det folkets och juryns svåra uppgift att välja ut ett enda bibliotek som belönas med priset, säger Anna Troberg, ordförande i DIK och juryordförande.

Prissumman är 25 000 kronor och i år är temat demokrati.

– Temat för årets pris är demokrati och aldrig har väl den så kallade systemkollapsen känts så främmande, som när jag åkt runt och besökt de här biblioteken. I biblioteken finns positivitet, kreativitet och ett engagemang som andra delar av samhället har mycket att lära av, säger Anna Troberg.

Årets bibliotek 2018 presenteras på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg 27 september. För mer information och för att rösta: www.dik.se/aretsbibliotek/

Slutkandidater till Årets bibliotek 2018

Kronan bibliotek i Trollhättan Länsbiblioteket i Västerbotten PUNKT127 i Bredäng

Jury 2018

Anna Troberg, juryordförande och ordförande i DIK Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie Ann ”Arga bibliotekstanten” Lindberg, sociala medier-profil Svante Weyler, förläggare

Om Årets bibliotek

Varje år sedan 1986 utser DIK Årets bibliotek. Utmärkelsen delas ut på Bok- och biblioteksmässan i september månad. Priset är ett stipendium om 25 000 kronor. Juryn välkomnar anmälningar från hela biblioteksvärlden. Under åren har olika slags bibliotek fått utmärkelsen: folkbibliotek, forskningsbibliotek, skolbibliotek, sjukhusbibliotek, sambibliotek.

Juryn bedömer verksamheten utifrån varje biblioteks förutsättningar och tittar särskilt på kriterier som användarvänlighet, organisation, stabilitet, kreativitet, utveckling, bestånd och förankring bland kunder/användare i samhället.

För mer information, vänligen kontakta:

Robert Stjernberg, pressansvarig DIK

robert.stjernberg@dik.se

072-724 84 10