Så lyckas du med en förhandling

Under DIK Sessions medverkade Elaine Eksvärd, retorikexpert och författare. Här kommer hennes bästa tips för att bli en bättre förhandlare.

Många kan känna obehag inför en förhandling oavsett om det handlar om att argumentera med sin partner eller löneförhandla med chefen. Det bottnar i fel förväntning på vad en förhandling egentligen är, menar Elaine Eksvärd. 

– De flesta ser en boxningsring framför sig där man ska vinna med slagkraftiga argument. De borde istället se det som att de presenterar ett attraktivt förslag, som en guide som vill göra en bra visning av sitt förslag. Det handlar inte om att besegra någon, utan att vinna över personen du förhandlar med till din sida. 

Kan alla verkligen bli en bra förhandlare? Ja, menar Elaine Eksvärd, men de som är ”monologmonster” har sämre förutsättningar. 

– De tycker bättre om att lyssna på sin egen röst, när förhandling faktiskt handlar om att lyssna. Ställ frågor som visar att du är både påläst och intresserad av vad den andra har för intressen, och matcha sedan det med dina förslag. 

Studera diplomatiska förhandlare 

Det går att träna sig till att bli en bättre förhandlare genom att studera andra diplomatiska förhandlare. 

– Riktigt bra förhandlare är oftast omtyckta. Fundera på hur du skulle kunna göra likadant – att både lyckas med förhandlingen och vara omtyckt. Försök att ha samma retorik som du har med familj och vänner när ni umgås så att det blir en avslappnad stämning. Spegla den du pratar med och känn av läget. Det handlar om att inte vara varken för aggressiv eller för passiv, säger Elaine Eksvärd.

Fem konkreta tips: 

  • Se det inte som en förhandling, utan se det som en försäljning av dina argument. 

  • Spegla motpartens kroppsspråk. 

  • Lyssna först, prata sen. 

  • Sänk tonen i slutet av meningarna. 

  • Ge komplimanger till motpartens frågor, som ”bra fråga”, ”intressant åsikt”.