Tre delar att ha koll på i anställningsavtalet - innan du tar jobbet!

anstaellningsavtal-tretips

Har du precis fått nytt jobb? DIK reder ut tre viktiga delar att vara noggrann med innan du skriver på anställningsavtalet.

Pensionen 

Vi vet att det kan vara krångligt med pensionen – men det är viktigt att du har koll så du inte får för lite pengar när det är dags att sluta jobba. Din pension består i bästa fall av flera delar: Allmän pension, tjänstepension (pensionsavsättningar från din arbetsgivare) och eventuellt eget sparande.

Det som är viktigt att ha koll på innan du skriver på, är hur tjänstepensionen ser ut. Tjänstepension är en förmån som din arbetsgivare kan ge dig och som ingår automatiskt i anställningen om du omfattas av ett kollektivavtal. Då gör arbetsgivaren en pensionsavsättning på 4,5 procent av din inkomst upp till brytpunkten för intjänande i allmän pension. Att ge mer pension vid sidan av den allmänna pensionen och att ge pension för den del av lönen som inte ger allmän pension, är standard i alla kollektivavtal. 

Om arbetsgivaren inte har kollektivavtal men ändå erbjuder pensionsavsättning som förmån i anställningen är det viktigt att se till att den är likvärdig med kollektivavtalad pension. DIK rekommenderar att din tjänstepension alltid ska uppgå till motsvarande ITP 1 när du tar anställning hos en arbetsgivare utan kollektivavtal. Ju mer du tjänar, desto viktigare är det att få till detta i förhandlingarna innan du skriver på för det nya jobbet. 

Om du blir förälder 

Även om det inte är aktuellt just nu, kanske du i framtiden vill ha barn. Har din arbetsgivare inget kollektivavtal, kan du inte räkna med några extra förmåner som förälder. I de flesta kollektivavtal får du föräldrapenningsutfyllnad som baseras på hur länge du varit anställd. Som längst kan du få 6 månader med utfyllnad vilket motsvarar 180 föräldradagar. Trappan kan exempelvis ge dig 2 månaders utfyllnad om du varit anställd i 1–2 år, 3 månader vid 2–4 års anställning och 4 månader vid 4–6 år och så vidare. 

Om du blir sjuk  

Alla kan bli sjuka, så är det bara. För att slippa stressen som kan komma av ett stort inkomsttapp, finns det några saker du behöver säkra i ditt anställningsavtal. Här gäller samma som med tjänstepensionen; har arbetsgivaren kollektivavtal behöver du vanligen inte oroa dig. 

De första 14 dagarna får du, enligt lag, sjuklön från din arbetsgivare, förutom den första dygnet då du oftast får ett karensavdrag. Därefter kan du få sjukpenning från Försäkringskassan. Precis som med allmän pension finns det ett tak i sjukförsäkringen och som mest kan du få 23 720 kronor per månad (siffrorna gäller för 2019) i sjukpenning, vilket motsvarar ca 80 procent av taket i sjukförsäkringen. Du får inte sjukpenning för lön över den nivån, om du inte har kollektivavtal eller säkrar upp det i ditt anställningsavtal. 

Så om din arbetsgivare inte har kollektivavtal så föreslår vi, precis om när det gäller pensionen, att se till att ditt avtal följer eller liknar det du skulle fått genom ett kollektivavtal. I en typklausul för sjukersättning bör du allra helst ha: 

  • Sjukpenningutfyllnad dag 15–90 med 10 % under tak och 90 % över tak. 

  • En försäkring som faller ut efter dag 91. 
    Eller i alla fall: 

  • 80 procent över taket dag 15 till 90.