Ny rapport om bibliotekariernas arbetsmiljö

En ny rapport från DIK visar på flera stora utmaningar för biblioteken. Resursbrist, otillbörlig påverkan och social oro påverkar bibliotekariernas arbetsmiljö. Bibliotekarier har också alltför låga löner sett till utbildning och ansvar. När 6 av 10 bibliotekarier överväger att byta jobb är det dags att vända utvecklingen.

Till rapporten
Rapportbild-bibliotekarier
6 av 10 bibliotekarier överväger att byta jobb – det är dags att vända utvecklingen.

Kampanj: Vet du vad som hände på biblioteket?

Med DIK:s nya kampanj vill vi belysa hur viktiga biblioteken är för människor. Berättelserna bygger på exempel från verkligheten där bibliotekarierna – i både stort och smått – har hjälpt besökare att växa, upptäcka något nytt eller hitta en lugn och trygg plats.

Läs mer
Lennart bibliotekarier 2023

Vad har biblioteken betytt för dig?

Tack vare bibliotekariens engagemang hittade Gabbe en förtrollad plats fylld av drakar och läsmagi, Aisha fick studiero och klarade samhällskunskapen och Majken lärde sig om allt det där digitala. Vad har biblioteken betytt för dig? Hjälp oss att stärka biblioteken – dela med dig av din upplevelse!

Berätta här
Elena bibliotekarier 2023

Bli medlem idag – så att fler berättelser får ett lyckligt slut

Vi kräver:

  • Höjda löner
  • Trygg arbetsmiljö
  • Mer resurser
Bli medlem
Glad bok-banner

7 sätt att påverka för högre löner

Bibliotekarie är ett av de lägst betalda akademikeryrkena. DIK har samlat verktyg och strategier som du som biblioteksanställd eller förtroendevald kan använda för att påverka arbetsgivare och politiker och driva på för högre löner. 

Så kan du göra
Metodmaterial-hogre-lon-bibliotekarie
"Biblioteket får till sig fler mål från politiken utan att man svarar med liknade resurser. Det har mer och mer blivit som att vi ska bära hela samhället och utföra hela samhällets uppgifter.”
Bibliotekarie

Magasin K: Utsatt arbetsmiljö för bibliotekarier

– Det som är mest uppseendeväckande – och också väldigt alarmerade – är att det är så många som funderar på att byta jobb på grund av arbetsmiljön. Det är allvarligt för biblioteken, säger Johanna Alm Dahlin, utredningsansvarig på DIK till Magasin K om resultaten i den nya rapporten.

Läs i vår medlemstidning
magasin-k biblioteksrapport

Intervju med Nils

Han är den militärhistoriskt intresserade bibliotekarien som sökte sig till fängelsebiblioteket och blev kvar när han upptäckte vilken skillnad han kunde göra. – Litteraturen är en viktig del av vården i kriminalvården, säger Nils Grönlund.

Läs intervjun
nils-gronlund fangelsebibliotekarie

Goda exempel: Trygga bibliotek

Att problem i samhället flyttar in på biblioteken är något som vi behöver arbeta för att lösa på en politisk nivå. Men det finns också saker som biblioteken kan göra här och nu! Här har vi samlat goda exempel från verksamheter som med smarta initiativ har lyckats vända en negativ trend.

Läs mer
Aisha bibliotekarier 2023

Det här ingår i ditt medlemskap

Gå med idag och ta del av alla förmåner direkt. Bland annat får du:

  • Råd & stöd
  • Inkomstförsäkring
  • Löne- och karriärcoach
Bli medlem
glad gubbe banner