Avtalsrörelsen 2020 – hur går det till?

Win-win

Just nu samlar sig arbetsmarknadens parter för sin stora kraftmätning, avtalsrörelse. Det innebär att över 500 kollektivavtal ska förhandlas om under 2020, avtal som omfattar ca 3 miljoner anställda. Det är tre år sedan det var en så omfattande avtalsrörelse senast, men det är osäkert hur lång den kommande perioden blir.

Nu är det dags för Avtalsrörelsen 2020. Parterna i avtalsförhandlingar är på ena sidan en eller flera arbetsgivarorganisationer och på andra sidan oftast ett flertal fackförbund eller sammanslutningar av fackförbund. Typiskt sett inleds arbetet på alla avtalsområden med att respektive sida tar fram yrkanden, alltså de förändringar man önskar se i kollektivavtalen. Sedan sker överlämning av yrkanden till motparten och efter det påbörjas själva förhandlingarna. De flesta avtalen löper ut i mars eller april, men förhandlingarna kan i vissa fall pågå i flera månader och om parterna inte kan komma överens själva, behöva lösas i medling.

DIK är i hög grad involverad i förhandlingar på olika sektorer, eftersom det är en viktig påverkansmöjlighet för många av våra medlemmar. Här kommer en genomgång av läget i respektive arbetsmarknadssektor.

Privat sektor

Parterna på den privata sektorn växlar under januari-februari sina yrkanden i avtalsrörelsen. Först ut är parterna på industrin, därefter kommer de många branscherna på tjänstesektorn. Några exempel på fackliga yrkanden i år är krav på löneökningar om 3 %, en ettårig avtalsperiod, fortsatt förbättring av tjänstepension (s.k. flexpension), åtgärder för att främja bättre arbetsmiljö och säkerhet på arbetsplatsen, och utfyllnad av den allmänna föräldraförsäkringen vid VAB. 

Industrins förhandlingar brukar vara normerande på arbetsmarknaden, t.ex. genom ”märket”. Märket är den genomsnittliga procentsatsen för löneökningar som parterna kommer överens om. Den fackliga parten kallas Facken inom Industrin, vari Sveriges Ingenjörer är det enda Sacoförbundet och i någon mån efterser de andra förbundens intressen.

DIK har flest medlemmar på tjänsteområdet och samarbetar där inom en konstellation som kallar sig Akademikerförbunden, vilka är 13 Sacoförbund som tecknar gemensamma avtal. Motparter är bland andra olika förbund inom Almega, Svensk Handel, Arbetsgivaralliansen, Idea och Svensk Scenkonst. Det största förbundet på respektive avtal är huvudförhandlande och det innebär att DIK ansvarar för förhandlingarna på avtalet för Public Service-bolag samt avtalen för offentligt finansierade teatrar samt orkesterföreningar m.fl. på scenkonstområdet. DIK är också biträdande på området Medieföretagen. Ett annat område på tjänstesektorn där DIK deltar är Arbetsgivarföreningen KFO (ursprungligen de kooperativa företagens organisation), där våra ombudsmän förhandlar på avtalet Tjänsteföretag.

Andra fackförbund som vi ibland samförhandlar med är t.ex. Unionen, Teaterförbundet och Journalistförbundet.

Kommuner, regioner och kommunala företag

I denna sektor är DIK medlem i förhandlingsorganisationen AkademikerAlliansen, 16 Sacoförbund som tecknar avtal med arbetsgivarparterna Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona. DIK har här en stark position genom att förhandlingschef Magnus Berg är ordförande i AkademikerAlliansens förhandlingsorganisation. AkademikerAlliansen har utsedda förhandlare från de olika förbunden som förhandlar avtalen, t.ex. villkorsavtalet Allmänna Bestämmelser, som är huvudfokus för avtalsförhandlingarna. AkademikerAlliansens löneavtal löper tillsvidare är inte föremål för omförhandling 2020. Utvecklingen av det avtalet hanteras i en löpande dialog med SKR.

Sobona är arbetsgivarorganisationen för kommunala företag och har delvis samma avtal som SKR och delvis helt andra, branschspecifika avtal. Dessa avtal ska också förhandlas om och i vissa fall slås ihop. DIK har här många medlemmar på området besöksnäring (länsmuseer och andra museer, arkeologisk verksamhet, turism och fritid) och kommer att företräda AkademikerAlliansen i de förhandlingarna. 

Andra fackförbund som vi ibland samförhandlar med är t.ex. Kommunal, Vision, Akademikerförbundet SSR, Sveriges Läkarförbund, Vårdförbundet och de två lärarfacken.

Statlig sektor

I statlig sektor ingår DIK i förhandlingsorganisationen Saco-S, som består av 19 förbund. Här ligger avtalsrörelsen några månader efter privat och kommunal sektor. Avtalen löper ut i slutet av september och yrkanden kommer att växlas med motparten Arbetsgivarverket i början av juni. DIK har en plats i Saco-S styrelse.

Andra fackförbund som vi ibland samförhandlar med är t.ex. ST och SEKO.