Jobbar du som kulturadministratör eller kulturproducent, eller är du intresserad av det? Här får du veta mer om vilka yrkesroller som finns, vilka utbildningar som är relevanta och hur mycket du kan förvänta dig i lön.
DIK är facket för dig som jobbar med kultur
DIK är specialiserade på kulturfrågor, arbetsvillkor inom kulturområdet och utmaningar i branschen. Hos oss får du hjälp med bland annat:
Arbetsrättsligt stöd
Inkomstförsäkring
Karriärcoachning
Lönerådgivning och lönestatistik
Gå med i facket för dig i kulturbranschen idag – tillsammans är vi starkare!
Hur är det att jobba med kulturadministration eller kulturproduktion?
Att jobba inom kulturadministration eller kulturproduktion kan vara både kreativt och mångsidigt. Som producent, förmedlare, samordnare eller rådgivare inom kultur kan du vara involverad i olika projekt och evenemang som rör konst, musik, film, hantverk och mycket mer. Oavsett om du är intresserad av att organisera musikfestivaler, stötta slöjdare att hitta rätt material eller arbeta med multimedia, finns det olika yrken inom kulturadministration som du kan utforska. Här är några exempel:
Kultursamordnare: Som kultursamordnare har du ansvaret för att koordinera och genomföra olika kulturella aktiviteter och evenemang. Du kan jobba inom en kommun, region, myndighet eller ideell organisation för att främja och stödja kulturella projekt.
Kulturstrateg: En kulturstrateg är ansvarig för att utveckla och implementera strategier för att främja kultur och konst i samhället. Du kan vara involverad i planering, samarbete med andra organisationer och policyarbete för att främja en levande kultur och konstscen.
Kultursekreterare: Som kultursekreterare arbetar du med administrativa uppgifter inom kultursektorn. Du kan vara involverad i att hantera budgetar, ansökningar, kontrakt och allmänna administrativa processer inom kulturprojekt och evenemang.
Hemslöjdskonsulent: En hemslöjdskonsulent är en expert inom hantverk och traditionella slöjdtekniker. Du kan arbeta med att stötta och rådgöra för att bevara och utveckla slöjdtraditioner, samt arrangera workshops och utställningar.
Multimediaproducent: Som multimediaproducent har du möjlighet att arbeta med olika digitala medier som video, ljud och interaktiva verktyg för att producera och förmedla kulturella och konstnärliga uttryck. Du kan vara involverad i att skapa digitala presentationer, videoprojekt eller interaktiva utställningar.
Filmkonsulent: En filmkonsulent arbetar med att stödja och rådgöra filmskapare inom olika aspekter av filmproduktion. Du kan vara involverad i att bedöma och välja ut projekt för finansiering, ge feedback och bidra till att utveckla filmindustrin.
Producent: Som producent har du en övergripande roll i att organisera och genomföra olika kulturella projekt. Du kan vara involverad i allt från att planera och hantera resurser, budgetar och tidsramar, till att samarbeta med olika aktörer för att säkerställa framgångsrika evenemang och projekt.
Hur höga är lönerna inom kulturadministration och kulturproduktion?
Medianlönen inom kulturadministration och produktion är 40 000 kronor. Lönen varierar beroende på faktorer som erfarenhet, ansvarsområden, bransch och var i landet du jobbar. Som medlem i DIK får du tillgång till mer detaljerad statistik via Mitt DIK. Dessutom kan du boka personlig lönecoachning.
Vad är en rimlig ingångslön inom kulturadministration och kulturproduktion?
Ingångslönen varierar beroende på utbildning, ort, erfarenhet och arbetsgivare. DIK har en rekommenderad ingångslön på 33 000 kronor. Hör gärna av dig till oss inför att du ska göra ett löneanspråk så hjälper vi dig med tips och råd.
Vilken utbildning krävs för att jobba som kulturadministratör eller kulturproducent?
Utbildningskraven kan också variera beroende på yrke och arbetsgivare. En examen inom konst, kultur, evenemangshantering eller projektledning kan vara bra för dig som vill arbeta inom kulturadministration eller kulturproduktion. Ytterligare utbildning, kurser eller praktisk erfarenhet inom specifika områden, exempelvis ekonomi och budget, kan också vara till nytta.
Hemslöjdskonsulenter utbildas vid utbildningen Ledarskap i slöjd och kulturhantverk vid Göteborgs universitet.
Var kan man jobba med kulturadministration eller kulturproduktion?
Både frilansarbete och anställning är vanligt. Du kan söka anställning inom kommuner, myndigheter, organisationer eller frilansa inom olika projekt och evenemang.
Det är stor konkurrens om jobben och det kan ta tid att få sin första anställning. Därför kan det vara bra att skapa kontakter eller söka praktikplats för att öka dina möjligheter till jobb och uppdrag.
Läs vår senaste rapport om kultursektorn: Offentligt anställda möter allt mer hot och hat på jobbet.