Gå till innehåll

Villkor för medlemskap

Villkor medlemskap-10

DIK är facket för dig som arbetar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativa sektorer. DIK ser facklig organisering som en styrka. Som förbund utvecklar vi samhället och arbetsmarknaden och ger varje medlem kraft i gemenskapen. Våra nästan 20 000 medlemmar finns på alla typer av arbetsplatser på hela arbetsmarknaden och i en mängd olika roller.

Du kan bli medlem i DIK

Gemensamt för oss alla är att vi är verksamma inom kultur och kommunikation på ett eller annat sätt. Vi finns över hela arbetsmarknaden, oavsett driftsform. DIK:s medlemmar arbetar på kommunikationsavdelningar och byråer, på bibliotek och i arkiv, på museer eller inom kulturadministration. Vi arbetar med språk, turism och speldesign.

Läs mer om DIK:s förbund och vår organisation.

Du som är utbildad, studerar eller har erfarenhet för att arbeta inom våra professioner kan ansöka om medlemskap. 

Du blir medlem från och med den månad som din ansökan kommer in till oss. Din rätt att få råd och vägledning gäller från första dagen i ditt medlemskap. 

Medlemskapet

Alla medlemmar i DIK omfattas av och åtar sig genom medlemskapet att följa DIK:s stadgar, värdegrund och – i de fall sådana finns – etiska riktlinjer eller motsvarande som är fastställda. För att du ska kunna ta del av DIK på bästa sätt behöver du se till att din e-postadress och ditt telefonnummer är uppdaterade på Mitt DIK under Mina uppgifter.

Nedan följer ett antal villkor i medlemskapet vi särskilt vill uppmärksamma dig på. 

  • Din rätt att få råd och vägledning gäller från första dagen i ditt medlemskap. Även rätten att bli företrädd av förbundet gäller från första dagen i ditt medlemskap, men är begränsad till frågor som uppkommer efter att ansökan om inträde registrerats. 

  • Genom ditt medlemskap får du också tillgång till förmåner och erbjudanden genom DIK:s olika samarbetspartner. I inloggat läge via Mina förmåner hittar du en sammanställning av aktuella erbjudanden. 

  • Medlemsavgiften betalas månadsvis. Väljer du att inte ansluta dig till autogiro eller e-faktura tar DIK ut en fakturaavgift. Läs mer om medlemsavgiften

  • Du behöver vara medlem i Akademikernas a-kassa för att kunna få ersättning från DIK:s inkomstförsäkring. Läs mer om inkomstförsäkringen

  • Du behöver själv ansöka om att bli medlem i Akademikernas a-kassa. Mer information om villkoren för medlemskap och ersättning samt om ansökan hittar du på Akademikernas a-kassa:s webbplats

  • Alla nya medlemmar ansluts till ett upp till tre månaders gratis försäkringspaket hos Akademikerförsäkring med möjlighet till förlängning. Som student och medlem i DIK har du gratis olycksfallsförsäkring genom hela grundutbildningen. Specifik för- och efterköpsinformation hittar du på Akademikerförsäkrings webbplats

  • Alla nya medlemmar ansluts automatiskt till tjänstegruppförsäkringen Min privatjurist med upp till tre månaders inledande gratisperiod, utom för studenter som har försäkringen gratis under hela grundutbildningen. Du kan enkelt avsluta försäkringen via Mina sidor. 

  • Vill du lämna förbundet begär du utträde via Mina sidor eller på annat anvisat sätt. Medlemskapet upphör vid den sista dagen i månaden efter att din utträdesanmälan inkommit till DIK. Medlemsavgiften debiteras som vanligt fram till det datum utträdet träder i kraft.  

  • Utträde betyder att du förlorar samtliga förmåner som följer av medlemskapet i DIK. 

Här kan du läsa mer om alla fördelar med medlemskapet i DIK.

Dags att bli medlem? Klicka dig vidare här!

Bli medlem