Jobba på förlag: karriärmöjligheter och arbetsmarknad

jobba-pa-forlag

Jobbar du förlag eller är du intresserad av hur det är? Här får du veta mer om förlagsarbete och vad DIK – facket för kultur och språk – erbjuder dig som medlem. Vi berättar om några av de rollerna som finns på ett förlag, vad du behöver ha för utbildning och vad du kan förvänta dig i lön.

DIK är facket för språk och kultur

Vi är specialiserade på kultur- och språksektorn och arbetar för bättre villkor inom kulturbranschen. Våra ombudsmän har kunskap om förlagsbranschen och kan ge dig rätt stöd. Hos oss får du hjälp med bland annat:

  • Arbetsrättsligt stöd

  • Inkomstförsäkring

  • Karriärcoachning

  • Lönerådgivning och lönestatistik

Se alla förmåner här

Bli medlem i facket för förlagsbranschen idag – tillsammans är vi starkare!

Bli medlem

Hur är det att jobba på förlag?

Att jobba på ett förlag kan vara både spännande och givande, särskilt om du är intresserad av litteratur och att vara en del av skapandet av böcker, ljudböcker och andra tryckta och digitala material.  

Yrkesroller på ett förlag

På ett förlag finns det olika yrkesroller som samverkar för att producera och marknadsföra böcker. Förläggare, redaktörer, projektledare, förlagschef, lektör, illustratör med mera. Här är några exempel på vanliga yrkesroller:

Förläggare: Förläggaren planerar utgivningen, det vill säga vilka böcker som förlaget ska ge ut. I det arbetet ingår bland annat att hitta nya författare och att läsa och bedöma texter.

Förlagsredaktör: Förlagsredaktören ansvarar för produktionen av böcker från manusidé till färdig bok och arbetar med allt från tryckt litteratur till digital produktion. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att granska och redigera manus samt att arbeta tätt ihop med författare för att förbättra innehållet och säkerställa hög kvalitet.

Marknadsförare: Marknadsförare arbetar med att planera och genomföra marknadsföringsstrategier för att nå ut till rätt målgrupp och öka försäljningen av litteratur.

Produktionsteam: Produktionsteamet ansvarar för den fysiska produktionen av böcker, inklusive layout, tryckning och distribution.

Vad tjänar man om man jobbar på förlag?

Lönen varierar beroende på faktorer som erfarenhet, ansvarsområden, bransch och var i landet du jobbar. Medianlönen för redaktionellt arbete är 42 000 kronor och medianlönen inom marknadsföring är 43 000 kronor. Som medlem i DIK får du tillgång till mer detaljerad statistik via Mitt DIK. Dessutom kan du boka personlig lönecoachning.

Vad är ingångslönen i förlagsbranschen?

Ingångslönen varierar beroende på utbildning, ort, erfarenhet och arbetsgivare. DIK har en rekommenderad ingångslön på 33 000 kronor för språkyrken och 35 000 kronor för kommunikations- och marknadsföringsyrken. Hör gärna av dig till oss inför att du ska göra ett löneanspråk så hjälper vi dig med tips och råd.

Vad behöver man för utbildning för att jobba på förlag?

En kandidatexamen eller masterexamen inom litteratur-, språk-, kultur-, kommunikations- eller förlagsvetenskap kan ge dig kunskaper och färdigheter som behövs för att arbeta på ett förlag.

Hur ser arbetsmarknaden ut inom förlagsbranschen?

Förlagsbranschen är populär att arbeta i och det kan vara svårt att få en tillsvidareanställning direkt efter studierna. Det kan vara bra att söka praktik eller extrajobb inom branschen för att samla på dig kompetens och kontakter.

Att jobba på ett förlag kan vara en fantastisk möjlighet för dig som älskar böcker och att vara en del av skapandet av litteratur. Det är en bransch där kreativitet och noggrannhet är viktigt, och där du får möjlighet att arbeta tillsammans med författare, redaktörer och marknadsförare för att nå ut till läsare.