Svenskarna tror inte längre på 40-timmarsveckan

En Sifo-undersökning på uppdrag av DIK visar att det finns ett brett stöd för arbetstidsförkortning i hela den svenska allmänheten. Stödet är allra starkast bland kvinnor i familjebildande ålder och det är också starkare bland unga jämfört med äldre. Här kan du läsa de viktigaste resultaten från undersökningen.

Till rapporten
Arbetstidsförkortning rapport

Seminarium om arbetstidsförkortning

Hur ser möjligheterna för arbetstidsförkortning egentligen ut? Vilka fördelar och utmaningar ser regering, opposition, arbetsgivare, forskare och fackförbund? Se seminariet nu i efterhand!

Se seminariet
event kortare arbetstid
"Jag undrar vad det är för mening med teknik och digitalisering om det inte frigör människor till att göra andra saker än att jobba."
Medlem i DIK

Fem fackförbund: Ändra lagen så att alla kan få sänkt arbetstid

"Aldrig tidigare har så många varit sjukskrivna på grund av stress. Vi har kommit till en punkt där vi behöver kraftfulla insatser för ett mer hållbart arbetsliv. Det är dags att dra nytta av den tekniska utvecklingen och utmana den över 50 år gamla 40-timmarsveckan." Läs debattartikeln i Aftonbladet.

Läs artikeln
Arbetstidsförkortning

Det här ingår i ditt medlemskap

Gå med idag och ta del av alla förmåner direkt. Bland annat får du:

  • Råd & stöd
  • Inkomstförsäkring
  • Löne- och karriärcoach
Bli medlem
glad dator

Så blev kortare arbetstid en av DIK:s viktigaste frågor

Går det verkligen att påverka samhället och politiken? Ja, genom att lägga fram förslag till ditt fackförbund kan du se till att en fråga får stort genomslag. DIK:s förbundssekreterare Tamim Alameddine berättar om hur arbetstidsförkortning gick från ett till synes utopiskt förslag till en av DIK:s främsta profilfrågor som nu diskuteras på hög politisk nivå.

Läs mer
så blev arbetstidsförkortning en viktig fråga

Frågor och svar

Blir det dyrt för samhället att korta arbetstiden? Hur ska välfärden bemannas? Här kan du läsa vanliga frågor och svar om arbetstidsförkortning.

Läs mer
Artikelbild-telefon

Förtroendevald? Ladda ner kampanjkit!

Arbetstidsförkortning är en fråga som engagerar. Använd DIK:s digitala kampanjmaterial för att skapa synlighet och prata med medlemmarna.

Läs mer
40 timmars arbetsvecka är så 1973