De här frågorna driver DIK

Trygga anställningar, att må bra på jobbet och tydliga löneprocesser är några av frågorna som vi driver i årets avtalsrörelse för dig som jobbar inom kommun och region eller kommunala företag och stiftelser.

Läs mer
diskriminering-ledare

Frågor och svar

Hur förhandlar DIK i avtalsrörelsen och vad gäller för lönerevisionen 2024? Här hittar du frågor och svar för dig som jobbar inom kommun och region eller kommunala företag och stiftelser.

Till frågor och svar
l neutveckling

Vad är en avtalsrörelse?

Löner och arbetsvillkor bestäms i kollektivavtal mellan fackföreningar och arbetsgivare. När dessa går ut efter ett till tre år ska de omförhandlas. Den processen kallas avtalsrörelse. Här kan du läsa mer om hur förhandlingarna går till.

Läs mer
uppsägning

Vad innebär "märket" 7,4 procent?

7,4 procents löneökningar under två år – det är vad facken och arbetsgivarna kommit överens om på industriområdet inför avtalsrörelsen 2023. Vad innebär det för dig som medlem i DIK?

Mer om märket
Lönestatistik från DIK
"Många av DIK:s medlemmar har för låga löner. De får inte halka efter ytterligare som en följd av inflationen"
Magnus Berg, förhandlingschef på DIK

DIK:s lönepolitik

Uppskruvande lönekrav kan spä på inflationen, men DIK:s lönepolitik ligger fast. ”Det är en policy som är tänkt att fungera oavsett ekonomin”, säger förhandlingschef Magnus Berg. Läs mer om DIK:s lönepolitik i Magasin K.

Till artikeln
magnus berg forhandlingschef fackforbundet-dik

Vad är ett kollektivavtal?

Ett kollektivavtal är en skriftlig överenskommelse mellan fack och arbetsgivare. I kollektivavtalet regleras vad som gäller för lön, anställningsvillkor och är ett komplement till vad som gäller enligt lagen.

Läs mer
avtal kommunikatörer

Podd om om reallöner, avtalsrörelsen och DIK:s lönepolitik

Är det så att vi går vi in i en svår och tuff avtalsrörelse och vad innebär det i så fall för den svenska lönebildningen? Vad innebär industrimärket och hur kommer ”märket” att kunna tillämpas vid hög inflation? Lyssna på avsnittet om avtalsrörelsen i vår podd DIK dialog.

Lyssna här!
Podd Irene Wennemo

Tips inför löneförhandlingen

DIK:s löneexpert, Hans Kyrö, ger sina främsta tips inför löneförhandlingen.

Få tips
hans-kyro fackforbundet-dik

Tillsammans är vi starkare

Tack vare 20 000 medlemmar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor kan vi vara tuffa förhandlare i avtalsrörelsen. Gå med i DIK om du inte redan är med och stå upp i kampen om bättre löner och villkor! Dessutom får du:

  • Inkomstförsäkring
  • Karriärcoach
  • Råd och stöd
Bli medlem idag!
batteri