Gå till innehåll

Hitta jobb efter examen

hitta-jobb-efter-examen fackforbundet DIK

Är du osäker på hur du hittar jobbet efter examen? Det är du inte ensam om och självklart vill vi på DIK hjälpa dig på vägen in i arbetslivet. Här får du några tankar och tips om hur du kan förbereda dig när examen närmar sig.

När sista terminen drar i gång är det många som börjar fundera på vad de vill göra sen. Oron över att inte få ett jobb efter examen är något vi känner igen hos många av våra studentmedlemmar.

Det kan vara svårt att veta vart du ska vända dig eller var du ska börja. Därför kan det vara skönt att få lite tips direkt så att du inte fastnar.

Kom i gång

Anna Åström, kommunikatör och DIK-medlem, tipsar om att skapa en profil på Linkedin och prenumerera på utlysningar av lediga tjänster från så många jobbannonsplattformer som möjligt.

Det kan vara en bra start för att komma i gång med jobbsökandet. Se även över ditt cv så att det är relevant för de tjänster du vill söka.

Anna tipsar även om att söka så många jobb som möjligt.

”Ju fler jobb du söker, desto bättre rustad kommer du vara när chansen till drömjobbet väl kommer upp!”

Det är också bra att skriva in sig hos Arbetsförmedlingen direkt efter examen. Där finns många resurser du kan ta vara på i ditt jobbsökande. De kan hjälpa dig med matchning och även ge tips på potentiella arbetsgivare.

Hjälp från DIK

Som studentmedlem i DIK har du tillgång till alla våra medlemsförmåner som exempelvis karriärcoachning. Karriärcoacherna ger dig tipsen och verktygen för att du ska känna sig säkrare inför ditt jobbsökande.

Om du inte vet var du ska börja med ditt jobbsökande eller känner att du prövat alla sätt du kan komma på för att söka jobb tipsar DIK:s karrärcoach Elisabeth Karlsson Westberg om att ett karriärcoachsamtal faktiskt kan vara det som gör hela skillnaden.

– Det finns ingenting att förlora på att testa, säger Elisabeth till de som är osäkra på om de borde boka ett coachsamtal.

Du kan få hjälp med allt från CV-granskning till intervjuträning – att bli studentmedlem hos DIK kostar endast 100 kronor för hela studietiden och du kan då enkelt boka ditt coachingsamtal på Mitt DIK. Passa på att ställa alla frågor du har kring hur du kan landa ditt drömjobb.

Boka karriärcoachning för att få stöd och råd inför jobbsökandet.

DIK:s karriärcochning

Just nu – bli medlem gratis!

Gå med idag så bjuder vi på medlemsavgiften i DIK under hela din studietid. Gäller maj–juni 2022.

Blli medlem nu