Vi kan din bransch

DIK – facket för kultur, kommunikation och kreativ sektor

DIK är facket för alla som jobbar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor – oavsett om du är egenföretagare eller anställd. Vår styrka är att vi har stor kunskap och expertis om hur det är att verka just i våra medlemmars branscher.

Egenföretagare har en speciell situation på arbetsmarknaden. Å ena sidan finns en stor grad av frihet kring hur, var, när och med vad man arbetar – ofta en av drivkrafterna att starta eget. Å andra sidan präglas företagandet av en större otrygghet. Egenföretagare saknar många av de förmåner som i Sverige är kopplade till tillsvidareanställningar.

DIK:s arbete för egenföretagare går ut på att stärka båda dessa delar. Vi arbetar med opinionsbildning för att ge egenföretagare tillgång till de sociala trygghetssystemen, men vi erbjuder också försäkringar, juridisk hjälp, webbinarium och mycket mer.

Våra medlemmar jobbar inom kultur, på reklambyråer, museum och till exempel som kommunikatörer inom det offentliga. Vi organiserar också bland annat arkivarier och datorspelsutvecklare, kulturadministratörer, språkvetare och tolkar. Den röda tråden är kultur, kommunikation och kreativ sektor.

Vi har jobbat med samma grupper i decennier och har stor erfarenhet av våra medlemmars villkor och förutsättningar, vilket få andra fackförbund har. Vi är helt enkelt ett yrkesförbund med specialistkunskap om våra medlemmars situation.

Det gör att vi kan vara specifika – men också att vi kan utforma tjänster särskilt för våra medlemmar. Vi kan till exempel stötta kring grundläggande upphovsrättsfrågor och coacha i företagarfrågor.

I medlemskapet ingår bland annat:

  • Inkomstförsäkring

  • Företagsförsäkring

  • Egenföretagarcoach

  • Bolagsjurist

  • Försäkringsrådgivning

  • Bankerbjudanden

DIK är din trygghet när arbetsmarknaden är orolig, men vi kan också inspirera och hjälpa dig att utvecklas när du vill gå vidare i karriären.