Gå med i a-kassan

a-kassa-trygghet

A-kassan ger dig en grund till ekonomisk trygghet ifall du skulle bli arbetslös. Är du med i DIK kan du gå med i Akademikernas a-kassa – här beskriver vi hur det går till.

Du ska våga byta jobb, flytta eller starta eget utan att ekonomin är ett hinder. Om du skulle bli av med jobbet kan du som är medlem i a-kassan få ekonomisk ersättning. Det kräver att du har arbetat före arbetslösheten och gäller både om du varit anställd eller drivit eget företag. Läs mer om hur a-kassan fungerar och vad den täcker.

Medlemskap i facket + a-kassa = inkomstförsäkring

Om du arbetar och är medlem i både DIK och Akademikernas a-kassa, ingår inkomstförsäkring i ditt medlemskap. Med både a-kassa och inkomstförsäkring kan du få upp till 80 procent av lönen om du blir arbetslös. I praktiken betyder det att du kan leva som vanligt även om du förlorar jobbet.

Hur mycket ersättning kan du få? Vad gäller om du säger upp dig? Vilka villkor gäller?

Så fungerar a-kassan

Ansök om medlemskap i a-kassan

För att bli medlem i Akademikernas a-kassan behöver du skicka in en ansökan.

Det finns olika a-kassor för olika typer av yrken och Akademikernas a-kassa finns för yrkesverksamma som har en akademisk utbildning. Om du är medlem i DIK och arbetar inom något av de yrkena vi företräder, men inte har minst 150 högskolepoäng kan du såklart fortfarande vara med i Akademikernas a-kassa. Jobbar du med kommunikation och är med i DIK anger du i så fall Kvalificerad kommunikatör i din ansökan. Detta gäller dig som arbetar som till exempel Art director, UX-designer, copywriter, pressansvarig, webbredaktör och liknande. Jobbar du med kultur anger du kvalificerad handläggare i din ansökan. Kontakta DIK om du behöver hjälp inför att du ska göra din ansökan.

Här kan du läsa mer om yrken och fullständiga villkor för Akademikernas a-kassa.

Ansök om att gå med i a-kassan nu.

Gå med i Akademikernas a-kassa

Byt a-kassa

Är du medlem i en annan a-kassa och vill byta till Akademikernas a-kassa? Gör en ansökan, vänta tills du får bekräftelse på ditt medlemskap i Akademikernas a-kassa och kontakta sedan din nuvarande a-kassa för att begära utträde. Under förutsättning att det inte blir glapp mellan medlemskapen får du självklart tillgodoräkna dig tiden i den förra a-kassan. Om du redan är medlem i Akademikernas a-kassa genom ett annat Sacoförbund behöver du inte skicka in en ny ansökan.