Karriärcoachens 8 steg till första jobbet

landa jobbet

Var finns jobben som matchar mina ambitioner? Hur når jag ut med min kompetens? Vad säger jag på arbetsintervjun? Vår karriärcoach Elisabeth Karlsson Westberg ger 8 tips på hur du kan sätta igång sökandet och landa första jobbet.

Som ny på arbetsmarknaden kan vägen till första jobbet ibland kännas svårnavigerad. Elisabeth Karlsson Westberg har jobbat som karriärcoach på DIK i 12 år och mött flertalet medlemmar som varit på väg in i sitt första jobb inom kultur, kommunikation och den kreativa sektorn.

Även om förutsättningarna och vägen in på arbetsmarknaden kan se olika ut för olika personer finns det några steg som är framgångsrika för de allra flesta, enligt Elisabeth.

Elisabeth Karlsson Westberg. Foto: Richard Grandin

1. Kartlägg intressanta arbetsplatser

Börja med att fundera på vilket sammanhang du vill vara i och vad du vill göra. Kartlägg sedan intressanta arbetsgivare och formulera tydligt för dig själv varför just de lockar. De formuleringarna kan du använda när du så småningom ska marknadsföra dig.

2. Paketera din kompetens 

Det är superviktigt att du kan sätta ord på vad du kan erbjuda. Fokusera då inte på vad du har åstadkommit tidigare. Prata istället om vad du kan bidra med till den specifika arbetsgivaren du kontaktar.

3. Ta kontakt

Var proaktiv och våga ta kontakt med arbetsgivare även om en annons inte ligger uppe. Mejla en kort presentation av dig själv och varför du är intresserad av att jobba hos just den arbetsgivaren.

4. Följ upp

Att bara skicka ett mejl räcker inte, följ alltid upp – helst med ett telefonsamtal. Det är lättare att prata om sig själv med en arbetsgivare än att bara skicka in CV – särskilt om du är ny på arbetsmarknaden.

5. Ta hjälp av ditt nätverk 

Fundera över vilka människorna du har runt dig, både nära och ytliga relationer. Hur kan de hjälpa dig att komma i kontakt med rätt personer? Var inte rädd att be om hjälp att bli introducerad. Att använda sig av LinkedIn brukar vara ett utmärkt verktyg för detta. 

6. Vässa CV och LinkedIn-profil

Med ett vasst CV och en attraktiv LinkedIn-profil kan du tydligt profilera dig gentemot de arbetsgivare du vill ha. Det hjälper vi gärna till med på DIK, så hör av dig till oss!

7. Öva, öva, öva!

När det är dags för intervju är det viktigt att komma förberedd. Innan du ska in i skarpt läge – öva hemma. På så sätt kan du bli trygg i hur du får fram rätt saker och hur du vill beskriva dig själv. 

8. Kolla noga igenom avtalet innan du signerar

När du blivit erbjuden en tjänst är det viktigt att du vet vad det är du anställs på för grunder innan du signerar avtalet. Be om ett tydligt avtal och gå noga igenom de olika delarna – ser omfattningen, lönen, anställningsformen och andra delar okej ut? Signera och fira! Är du osäker – kontakta oss! Vi kan tillsammans gå igenom avtalet.

På DIK hjälper vi dig med coachning i yrkeslivet, oavsett om du är helt ny på arbetsmarknaden eller funderar på hur du kan ta nästa steg i karriären.

Boka karriärcoachning!