Nu laddar vi inför DIK:s kongress – så kan du engagera dig

Ellika Kyndel. Foto Alexander Donka

I höst är det dags att bestämma vilka frågor DIK ska driva de kommande åren. Som medlem eller förtroendevald kan du bidra på flera sätt – genom att skriva motioner eller ställa upp som kongressombud. Vilka frågor är viktiga för dig?

Den 15–16 november 2024 hålls DIK:s kongress på vackra Rönneberga kursgård i Lidingö utanför Stockholm. På kongressen bestäms vilka frågor DIK ska driva de kommande tre åren. Under kongressen fattas beslut som rör DIK och våra medlemsgruppers viktiga arbete. Det handlar om bland annat beslut kring DIK:s vision och mål, om verksamhet under kommande kongressperiod, om ekonomi, medlemsavgift och organisation.

Kongressen fattar även beslut om en ny förbundsstyrelse, förbundsordförande och valberedning. Det är helt enkelt viktiga beslut om vägen framåt – och där du som medlem är med och bestämmer och gör din röst hörd.

Här hittar du all information om kongressen.

Vill du engagera dig i kongressen?

Som medlem eller förtroendevald kan du engagera dig på flera sätt:

  • Nominera ombud (inklusive dig själv) till kongressen

  • Var med och rösta fram ombud bland de som blivit nominerade

  • Tipsa valberedningen om styrelsemedlemmar

  • Skicka in motioner

Vad innebär det att vara kongressombud?

Att vara kongressombud är ett hedersuppdrag men det är också roligt. Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av kongresser eller vara djupt insatt i DIK:s frågor – du lär dig på vägen och om något känns oklart finns vi här för att hjälpa till. Många av ombuden på våra kongresser är nya i rollen som kongressombud och har aldrig tidigare varit på en kongress.

Läs mer om uppdraget här.

Intervju med kongressombudet Carolina

– Det är så tillfredsställande att se direkt effekt av de förslag man har varit med och röstat fram, säger Carolina Dennisdotter som varit kongressombud flera gånger.

– Jag har lärt mig jättemycket om DIK, och de stora fackliga frågorna genom kongressen. Men det är också en stor vinst att lära känna andra DIK-are. Det känner jag mig så glad över, att jag har kontakter över Sverige, från olika branscher att kunna fråga saker och bolla med. Det är ett bra tillfälle att utöka sitt nätverk.  

Läs en intervju med Carolina här.

Vill du ge ett förslag till kongressen? Var med på vår motionsskrivarkurs

Alla funderingar och idéer som du eller dina kollegor har kan omsättas i en motion. Under våren erbjuder vi flera tillfällen i vår digitala skrivarskola då du kan lära dig skriva motioner med oss. Välj ett datum som passar dig i mars, april eller maj.

Här kan du se datum för skrivarkursen.

Sugen på ett spännande styrelseuppdrag?

Förbundsstyrelsen arbetar med strategiska frågor för förbundet och ska se till att verksamheten drivs i linje med de beslut som fattas på kongressen. 

Nu söker valberedningen kandidater till styrelsen – passa på att nominera!