Tre tips för en bättre löneutveckling

hans-kyro fackforbundet-dik
Hans Kyrö, DIK:s löneexpert. Foto: Alexander Donka

Dags för lönesamtal? DIK:s löneexpert Hans Kyrö avslöjar tre knep som ger dig ett bra förhandlingsläge. Missa inte att kolla upp hur du ligger till i jämförelse med andra i din bransch i DIK:s lönestatistik.

Hans Kyrö har arbetat i drygt 20 år som ombudsman på DIK. Under den tiden har han mött och guidat ett stort antal medlemmar i lönefrågor. 

Hur ser löneläget ut för DIK:s medlemmar generellt? 
– Många av våra medlemmar har en väldigt stark passion för sina yrken. Ofta är de där för att de vill göra gott för samhället. Det är såklart fantastiskt. Men det är viktigt att inte glömma bort att du förtjänar att få betalt för den insats du gör. Lönen ska utgå från vad du gör och hur du gör det. Det får jag ofta påminna om. I det kan lönestatistiken vara en bra fingervisning för både mig och medlemmen.  

Finns det några av våra medlemsgrupper som haft en bättre löneutveckling än andra? 
– Ja, inom kommunikationsområdet är lönerna och löneutvecklingen generellt lite högre. 

Hur ska man tänka inför löneförhandlingen i år när priserna gått upp så mycket? 
– Det är många som har det tufft med fortsatt höga priser som gör att lönen inte räcker till. Det ser ju ut att ljusna framöver men det är kanske en klen tröst här och nu. Det du kan göra är att fråga dig själv om det är dags att byta jobb. De medlemmar som byter jobb får ofta en bättre löneökning. Vill du ändå stanna kvar på samma jobb? Läs mina tips nedan för att få så bra löneökning som möjligt. 

Har du något övergripande medskick till den som ska förhandla sin lön? 
– Lönen är kanske inte allt. Men den är mycket. Den bekostar din pension och den ger dig förutsättningar för att kunna leva det liv du vill leva här och nu. Ha med dig det in i löneförhandlingen. 

Inte medlem ännu?

Bli medlem idag och få inkomstförsäkring och personlig lönecoachning!

Bli medlem


Så förbereder du dig inför lönesamtalet i tre steg


1. Använd lönestatistiken

Använd lönestatistiken för att få en uppfattning om hur du ligger till lönemässigt i jämförelse med andra inom samma yrkesgrupp. Befinner du dig på medianlön eller uppåt är det bra. Ligger du i eller nära den 10:e percentilen är du en av de lägst avlönade i DIK-kollektivet och har ett bra underlag för att förhandla upp din lön.

Men det är också viktigt att poängtera att löneenkäten återger den generella löneutvecklingen. Vi är fullt medvetna om att den individuella kan se annorlunda ut. Har du frågor och vill ha råd utifrån din specifika situation och arbetsgivare är det därför bra att kontakta oss och få en mer detaljerad överblick. 

2. Ställ rätt frågor

Börja med att fråga vad chefen tycker om din lön och be om ett svar i termer av att lönen är för låg, rätt eller hög. Jag skulle säga att de flesta arbetsgivare kommer svara att du ligger något lågt, men ändå försvara det på något sätt. 

Följ därför upp med “Vad kan jag göra för en bättre löneutveckling?”.  Här är det viktigt att fråga om just löneutvecklingen, inte högre lön. Du kommer ju alltid få högre lön, men har du samma summa som förra året har du inte fått bättre löneutveckling. Här kan arbetsgivaren slingra sig och fortsätta hänvisa till påslaget.

3. Förbered dig på chefens argument

Det finns många knep som arbetsgivare tar till i själva lönesamtalet. Ett av de vanligaste är “Men om du får mer lön är det någon annan som får mindre”.  Svara då att du är där för att diskutera din egen lön, ingen annans. Att du vill ha högre lön har inget med brist på omtanke om dina kollegor att göra.

“Vi har inga pengar i år” är ännu en klassiker. Då ska du säga “Men berätta gärna hur mycket du har att fördela. Om du tittar på alla påslagen – hur står sig min löneutveckling i jämförelse med det?”.


Tre tips till dig som ska förhandla lön inför nytt jobb

1. Lägg ett högt löneanspråk

Tror du att du kan få 41 000 – gör anspråk på 43 000. Lägg dig alltid lite högre än vad du tror att arbetsgivaren är beredd att betala. En arbetsgivare som vill ha dig är ärlig med vad de kan ge och ger dig möjlighet att korrigera ditt anspråk innan du sållas bort.

2. Lämna aldrig löneanspråk i en jobbansökan

Ibland efterfrågas löneanspråk i utlysningen, skriv då “Löneanspråk lämnas vid intervju”. Du måste få provköra bilen innan du köper den. 

3. Kontakta oss!

Ring oss eller boka en lönecoach. Vår lönecoachning är med dig redan i sökprocessen till ett nytt jobb för att guida dig rätt.