Känner du till alla fördelar med kollektivavtal?

Kollektivavtalets dag

Den svenska modellen lever och utvecklas. Fler än 9 av 10 anställda i Sverige omfattas av kollektivavtal och har därmed pension och försäkring via jobbet.

Kollektivavtalad tjänstepension och försäkring är något fantastiskt och unikt – det är en trygghet för både arbetsgivare och anställda. Samtidigt har få koll på vilka fördelar som finns.

Detta ingår i kollektivavtalet

 §  Att ha tjänstepension är en värdefull tillgång och en viktig del av din framtida pension. Tjänstepension innebär att du får extra pengar inbetalda till din pension, utöver den allmänna pensionen som Pensionsmyndigheten har hand om.

 §  Vid sjukdom finns ett skyddsnät som hjälper dig att hålla din ekonomi stabil när du är sjukskriven. Genom kollektivavtalet kan du få extra ersättning förutom de pengar du får från Försäkringskassan.

§  Gör du dig illa på jobbet kan du få ersättning från Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA). Den gäller om du skadar dig på jobbet, men även på vägen till eller från din arbetsplats.

§  Vid föräldraledighet är det värdefullt att ha föräldralön via jobbet, utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan. Kort och gott betyder det att du kan få ut nästan 90 % av din lön när du är föräldraledig.

 §  Skulle du bli uppsagd kan du få extra ersättning tills du hittar ett nytt jobb. Dessutom genom omställningsstödet får du hjälp att hitta nytt jobb eller att börja studera.

 §  Om din arbetsgivare har kollektivavtal har du även en livförsäkring som heter Tjänstegrupplivförsäkring (TGL). Den ger din familj, eller andra personer du valt, pengar om du skulle dö.

Lär dig mer på avtalat.se

Kännedomen om kollektivavtal är tyvärr låg och många upplever det krångligt. Därför har Svenskt Näringsliv, LO och PTK bildat Avtalat, som finns till för närmare tre miljoner arbetsgivare och anställda med kollektivavtal i privat sektor. På webbsidan kan du lära dig mer om de fördelar du har med kollektivavtal. Du får information och tips om hur pension och försäkringar via jobbet fungerar, hur du själv kan påverka och hur du gör för att få ersättning.