När medarbetarna får säga sitt: del 1

arets-byra del1

De första någonsin att nomineras i kategorin Årets byrå: Bästa arbetsgivare är, efter att fått högst betyg i sina medarbetarundersökningar, Bravissimo, Osynlig och Södra tornet. När DIK frågar hur det känns att bli nominerad berättar Anna Sundström, vd för Södra tornet, att det är fantastiskt, speciellt i en bransch som präglas av stress, prestige och hård konkurrens.

I DIK:s senaste rapport om kommunikationsbranschen framgår det att de flesta svenska byråer saknar kollektivavtal, att många jobbar mer än de får betalt för och att det saknas policyer för att reglera det. Priset Årets Byrå: Bästa arbetsgivare är en satsning för att uppmärksamma byråbranschens utmaningar, genom att lyfta goda exempel. De nominerade till priset fick nämligen högsta betyg i den medarbetarundersökning som gjordes i syfte att lyfta fram branschens bästa arbetsgivare.

Bravissimo i Kristianstad, Osynlig i Sundsvall och Stockholm och Södra tornet i Uppsala är nominerade i kategorin Årets Byrå: Bästa arbetsgivare 7-25 MKR. Priset har delats upp i två kategorier; en kategori för de som omsätter mer än sju, men mindre än 25 MKR per år och en kategori som omsätter mer än 25 MKR. Uppdelningen har gjorts eftersom förutsättningarna för mindre och större bolag ofta ser väldigt olika ut – exempelvis hade ingen av de cirka 30 nomineringsanmälda byråerna i den mindre kategorin kollektivavtal. Det behöver dock inte innebära att de är dåliga arbetsgivare.

DIK frågade Bravissimos vd, Christian Andersson, vad de gör för att vara en bra arbetsgivare.

– Vi har en kultur där det alltid är högt i tak och där varje individ är en del i att forma byrån tillsammans. Med den filosofin skapas rätt förutsättningar för att våra medarbetare ska vara i en miljö med möjlighet till utveckling och stimulans, förklarar Christian. Förmåner är utformade för att man som medarbetare ska ha bästa möjlighet att kunna anpassa sitt arbete utifrån sitt privatliv med hög flexibilitet vad det gäller arbetstider, friskvård och en god pension på sikt.

När DIK ställer Anna Sundström, vd på Södra tornet samma fråga, berättar Anna om några konkreta exempel som de tror bidrar till varför medarbetarna trivs. De handlar om att skapa förutsättningar för god hälsa genom arbetstidsreglering, att ledningen ska föregå med gott exempel och att inte kontakta varandra utanför jobbet.

– För mig som vd har det varit viktigt att skapa en trygg arbetsplats där allas arbete är lika viktigt.  Och ända sedan starten 2002 har vi betonat att livet består av så mycket mer än jobb, säger Anna. Rent konkret försöker vi på alla sätt skapa förutsättningar för god hälsa, inte bara genom friskvårdssatsningar utan även genom att göra det möjligt att jobba 40-timmarsveckor, att ledning föregår med gott exempel och går hem klockan fem, att vi inte mailar och sms:ar varandra utanför arbetstid. Sedan 2018 är vi också medarbetarägt vilket ytterligare bidragit till trivsel och delaktighet.

Osynligs vd, Linus Lennstrand, berättar om vikten av att bygga en bra arbetsmiljö tillsammans med medarbetarna och hur det bidragit till deras goda stämning.

– Alla fantastiska personer som jobbar här, vi bygger Osynlig tillsammans! Det våra medarbetare säger i medarbetarundersökningar är att vi har en öppen och varm stämning. Vi ställer upp för varandra och tar oss an problem och utmaningar tillsammans, säger Linus. Alla kan säga vad de tycker och komma med idéer, vi vill att alla ska vara delaktiga. Det låter lätt klyschigt men det finns på riktigt inget viktigare än att våra medarbetare mår bra och trivs. Hos oss går det igenom i allt vi gör, från vilka uppdrag vi tar till hur vi utvecklar vårt arbetssätt. Och framförallt så har vi väldigt roligt tillsammans.

Linus berättar också att det känns väldigt bra att bli nominerade, men att nomineringen till priset inte innebär att arbetet för en hållbar arbetsmiljö på något sätt är färdigt. 

– Är det något pris vi vill vinna så är det priset för årets arbetsgivare, vi är jätteglada och stolta över att vara nominerade! Men vi lutar oss såklart inte tillbaka efter det här, vi har höga ambitioner och det finns alltid saker vi kan förbättra, säger han.

Årets Byrå: Bästa arbetsgivare delas ut av DIK på Årets Byrå-galan i Stockholm den 20 februari.

För första gången någonsin delas priset Bästa arbetsgivare ut på Årets byrå-galan. Priset är ett samarbete mellan DIK, Regi och Resumé och de byråer som nominerats har gjort det enligt en metod framtagen av DIK och Regi. Metoden bygger på en undersökning där medarbetarna har fått betygsätta sin arbetsplats på knappt tjugo områden, men också beskriva policyer och villkor. Svaren har sedan kvantifierats och de tre byråer med högst betyg i varje kategori har nominerats.

Dags att bli medlem? Klicka dig vidare här!

Bli medlem