Yrkesdörren – så kan du göra skillnad för någon som nyligen kommit till Sverige

Yrkesdörren blå2

En av de största utmaningarna för utrikes födda är att få jobb inom sitt utbildningsområde. Eftersom 7 av 10 jobb förmedlas via kontakter är det viktigt att bygga upp ett nätverk. Det är här du kan hjälpa till!

Visste du att det i genomsnitt tar 7–9 år att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden för någon som kommer till Sverige? 25 procent av de utrikes födda med högre utbildning arbetar med jobb som de är överkvalificerade för – samtidigt som många branscher har kompetensbrist och behöver mer kvalificerad personal.  

DIK arbetar för att det ska bli lättare för invandrade akademiker inom våra branscher att etablera sig på arbetsmarknaden. Därför samarbetar vi med Yrkesdörren. 

Vill du göra skillnad?

Registrera dig som Dörröppnare

– Yrkesdörren är ett initiativ för att bygga broar mellan etablerade och oetablerade personer inom samma kompetensområde. Som Dörröppnare åtar du dig ett möte med den person du blir matchad med, sen bestämmer ni själva hur och om ni vill fortsätta träffas, säger Hanna Söderlund, kommunikationsansvarig på Yrkesdörren. 

Arianna De Luca kom till Sverige från Italien med en kandidatexamen i kommunikation och samhällsstudier från University of Milan i bagaget. Den följde hon upp med en masterexamen i kommunikation från Göteborgs universitet. 

“Jag blev överraskad av att mötas av en så stor vänlighet och hjälpsamhet” - Arianna De Luca

– Som EU-medborgare är det inte främst det byråkratiska som gör det svårt att etablera sig i Sverige, det är mer det språkliga som har varit utmanande. Så jag läser svenska på SFI för att öka mina jobbchanser. 

Arianna blev matchad med Jeanette Karlström som jobbar som kommunikatör. Jeanette hade sett ett sponsrat inlägg på Facebook om Yrkesdörren och tyckte det verkade roligt och givande. Hon kände också att med sin tidigare chefserfarenhet kunde bidra med tips och råd som kan vara till nytta.   

Arianna berättar att hon egentligen inte hade några förväntningar men att hon blev positivt överraskad av mötet med Jeanette. 

– Jeanette gav mig jättebra råd kring den svenska jobbmarknaden, dessutom hjälpte hon mig att komma i kontakt med personer som skulle kunna vara intresserade av min profil. Jag blev överraskad av att mötas av en så stor vänlighet och genuin vilja att hjälpa. 

“Jag kände att Arianna var en yrkesperson som många i Sverige skulle ha god nytta av” - Jeanette Karlström

Jeanette tyckte att det första mötet var mycket trevligt. 

– Arianna var en påläst och kompetent kommunikatör. Jag kände ganska snart att detta var en yrkesperson som många företag i Sverige skulle kunna ha god nytta av – bara hon fick in en fot.   

Efter det första mötet har de fortsatt ha kontakt.  

– Jag har skickat Ariannas CV till andra som jag tror skulle ha möjlighet att erbjuda åtminstone praktik, och vi har haft ytterligare ett möte tillsammans med en av mina kontakter.  

“Med rätt kontakter i rätt tid och på rätt plats är ingenting omöjligt”

Arianna är i processen att utöka sitt nätverk och försöka få in en fot någonstans. Hon upplever att arbetsmarknaden är ganska mättad i nuläget, men hon fortsätter att söka. 

– Tack vare Yrkesdörren känner jag mig mer motiverad att ta lite risker och söka kontakt med andra i mitt yrkesfält. 

Att vara Dörröppnare beskriver Jeanette som givande men också svårt.  

– Kommunikationsbranschen är inte så lätt att ta sig in i. Konkurrensen om kommunikatörsjobb är stenhård. Kommunikatörer är både många till antalet, välutbildade och kompetenta. Om man då inte kan svenska så bra, eller inte har svenska referenser som snabbt går att förstå, hamnar man lätt i underläge.  – Å andra sidan, lyckas man nätverka sig fram till rätt kontakter, i rätt tid på rätt plats så är inget omöjligt. Detta gör uppdraget både svårt och givande på samma gång! 

Vill du göra skillnad?

Registrera dig som Dörröppnare

Vill du också bli Dörröppnare? Så går det till: 

  1. Registrera dig och matchas 

När du registrerat dig kommer du matchas med någon inom samma bransch som du.  

  1. Träffas i 1 timme 

Ni bestämmer själva när, var och hur ni ses. Under mötet kan ni ta del av Yrkesdörrens samtalsguide eller fritt samtala om er gemensamma bransch, kompetensutveckling, hur man utformar CV och liknande. 

  1. Följ upp om ni båda vill

 Om ni känner att det finns mer att prata om får ni självklart fortsätta hålla kontakten efteråt – om inte så kan ni vara nöjda att ha träffat en ny person för ett ömsesidigt kunskaps- och erfarenhetsutbyte. 

Om Yrkesdörren 

Yrkesdörren är ett integrationsinitiativ som genom möten vill överbrygga den klyftan och snabba på utrikes föddas väg in på den svenska arbetsmarknaden. Dessa möten bidrar till ett ömsesidigt kunskaps- och erfarenhetsutbyte som breddar nätverk. För den icke-etablerade innebär ett möte också ett tillfälle att lära sig mer om sociala koder, se sina möjligheter och öka sitt självförtroende på arbetsmarknaden. Vår vision är en arbetsmarknad där människor med olika bakgrunder och erfarenheter finner sin rätta plats. 

Läs mer på yrkesdorren.se 

Läs mer

"Allt för många invandrade akademiker fastnar i lågkvalificerade jobb"

Läs DIK:s integrationsrapport