Relationen mellan kommunikatörer och journalister – ett samtal mellan Journalistförbundet och DIK

Hur ser relationen mellan journalister och kommunikatörer ut i dag? Vad är anledningen till att det skaver ibland? Och vad kan båda branscherna göra för att förbättra relationen?

Ett återkommande inslag i svenska medier är kritik mot kommunikatörer – att de är för många och agerar "gatekeepers" för sina arbetsgivare vilket försvårar insynen för granskande journalistik. Många journalister delar den bilden, samtidigt som många kommunikatörer sällan känner igen sig utifrån sin egen arbetsvardag. Varför skiljer sig uppfattningarna åt så mycket? Är bilden av två branscher i konflikt med varandra överdriven eller befogad? I ett samtal mellan DIK:s ordförande Anna Troberg och Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert diskuteras detta ämne närmare.

I samtalet diskuteras även det faktum att allt färre journalister ska göra allt mer, vilket många gånger skapar en mycket ansträngd arbetssituation. Det gör i sin tur att journalister blivit mer och mer beroende av att kommunikatörer serverar färdiga nyheter och i dag är det inte ovanligt att ett pressmeddelande från en kommunikationsavdelning kopieras rätt in på en nyhetssajt. Vad gör det med journalistiken? Och är det verkligen journalistik? 

Detta och mycket mer diskuteras av de bägge förbundsordförandena.

Paneldeltagare: 

Ulrika Hyllert, förbundsordförande i Journalistförbundet 

Anna Troberg, förbundsordförande i DIK. 

Moderator:  

Anders Svensson, programledare för podden "Kommunikation med Svensson och Mattisson"