Åke Lindström 1944-2023

Åke Lindström

En av DIK:s grundare och centralgestalter, Åke Lindström, har gått ur tiden. Förbundsordförande Anna Troberg skriver om arvet han lämnar efter sig.

I helgen nåddes vi av beskedet att Åke Lindström gått ur tiden. Åke var under lång tid DIK:s förbundsdirektör och lade som sådan en stabil grund till det fina förbund vi är i dag. Han var också en viktig gestalt inom den vidare fackföreningsrörelsen. Under många år var han andre vice ordförande i Saco. Han var också drivande i arbetet att bilda och utveckla AkademikerAlliansen, där han även var ordförande för förhandlingsdelegationen. 

Jag fick tyvärr själv aldrig förmånen att träffa Åke, men han är ändå i allra högsta grad närvarande i min roll som förbundsordförande. På DIK:s kansli pratar de som var med på hans tid fortfarande mycket och kärleksfullt om honom. När jag möter representanter för andra fackförbund och centralorganisationer kommer Åke och hans gärning ofta på tal. Så sent som i förra veckan dök han upp i ett middagssamtal på Folk och Försvar i Sälen. Människor som i sin gärning gjort ett sådant avtryck som Åke gjort lämnar oss aldrig helt. De finns alltid med oss och vägleder oss framåt.

Tack för ditt fina arbete för DIK och den svenska fackföreningsrörelsen, Åke. Fackföreningslågan brann starkt i dig och vi lovar att se till att den brinner vidare i denna och kommande generationer. Mina och förbundets tankar går i dag till Inga-Britt och era söner.  

Anna Troberg, förbundsordförande i DIK