Tre enkla knep för att skapa en mer klimatsmart arbetsplats

tips-hallbar-arbetsplats-fackforbundet-dik

Att skapa en klimatsmart arbetsplats kräver självklart medvetna insatser, men det behöver inte vara svårt. Här är några saker som ni kan göra här och nu på jobbet, för att öka medvetenheten och bli mer hållbara.

Intresseförhandla med arbetsgivaren i hållbarhetsfrågor

Dina lokala fackliga representanter kan intresseförhandla med arbetsgivaren i vardagsnära frågor som gynnar både medarbetare och arbetsgivare. Kontakta dina lokala representanter för att ge förslag på vilka klimat- och hållbarhetsfrågor du tycker att ni skulle kunna ta upp med arbetsgivaren, som till exempel:

  • Att alla inköp ska ha lämpliga miljömärkningar

  • Att servera vegetariskt vid de tillfällen arbetsgivaren bjuder på mat eller fika

  • Att underlätta miljövänliga resor, kanske genom att upprätta en gemensam cykelpool eller skapa en tydligare resepolicy

Inspirera varandra till en hållbar arbetsvardag

Starta ett forum på jobbet där alla medarbetare kan bidra med tips och inspiration kring hållbarhetsfrågor. Det kan till exempel vara en chattgrupp i ert digitala arbetsverktyg, eller ett (digitalt) tema-fika som ni håller med jämna mellanrum. Tipsa varandra om intressanta videos, artiklar, poddar eller goda exempel från andra företag eller organisationer. Uppmana ledningen att medverka i forumet så att de kan fånga upp idéer.

Cirkulera mera!

Ta reda på hur ni köper in nya produkter till verksamheten idag och föreslå för arbetsgivaren hur ni skulle kunna hyra, dela, låna eller leasa istället – till exempel gällande möbler eller elektronik. Att cirkulera betyder även att se över hur ni gör er av med saker ni inte längre behöver, så att de kommer till nytta istället för att slängas.

Vill du påverka din arbetsplats till att bli mer klimatsmart? Gör skillnad genom att bli förtroendevald.

Läs om uppdraget