Hur är det att vara kongressombud? 

Carolina-Dennisdotter

Carolina Dennisdotter är förtroendevald som kommunombud i Göteborgs stad och har varit kongressombud för DIK tre gånger. Första gången hon var med på kongressen var 2015. Hon berättar om vad det bästa med kongressen är, varför hon så gärna vara med igen och vilka frågor hon vill se på kongressen 2024. 

– Jag blev tipsad om kongressen i samband med en utbildning för förtroendevalda och jag tyckte att det lät intressant.  

Vad var det som fick dig att ställa upp som kongressombud? 

– Om jag bara hade läst om det skulle jag säkert ha tänkt att det inte var för mig som var ganska ny då. Sen fick jag gå en kongressutbildning, vilket var lugnande. Jag tror att det framförallt var nyfikenhet, möjlighet till insyn i beslutsprocessen och att det var lite utmanande som lockade.  

"Det är så tillfredsställande att se direkt effekt av de förslag man har varit med och röstat fram.”

Varför ska man vara kongressombud? 

– Det här är ju vår chans att vara med och påverka vilken väg DIK ska ta framåt och vad förbundet ska jobba med de närmsta åren.  Att få vara med och ta ställning till propositioner, motioner och yrkanden och sedan att se dem formas till konkreta planer och aktiviteter är så spännande och får en att känna att man har varit med och påverkat.   

Hur är det att vara med på kongressen? 

– Intensivt, roligt och lärorikt. Jag är alltid imponerad av presidiet som leder en tryggt genom punkterna, det är mycket att hålla koll på för dem.  

Första gången var jag nervös för att jag inte skulle förstå alla perspektiv på ett förslag och ta fel beslut. Men då hjälpte det att det fanns möjlighet att diskutera och bolla med andra innan omröstningen, för att verkligen förstå och begrunda de olika aspekterna. Det var pedagogiskt uppbyggt och gick alltid att fråga. 

"Det är en vinst att lära känna andra DIK-are för att kunna fråga saker och bolla med."

Vad tycker du man får ut personligen av att vara med? 

— Jag har lärt mig jättemycket om DIK, och de stora fackliga frågorna genom kongressen. Men det är också en stor vinst att lära känna andra DIK-are. Det känner jag mig så glad över, att jag har kontakter över Sverige, från olika branscher att kunna fråga saker och bolla med. Det är ett bra tillfälle att utöka sitt nätverk.  

Behöver man ha några förkunskaper?  

– Jag tycker inte att man behöver ha förkunskaper utan man får mycket tips och information längs vägen. Det som tar lite tid är att läsa igenom alla handlingar som skickas ut innan kongressen, så när man vet när de kommer ut så är det bra att avsätta tid till det. Det kan också hjälpa att bolla innehållet i förslagen med någon annan facklig.  

"Jag vill att fler ska få chansen att åka men om det finns plats vill jag gärna vara med igen!"

Kommer du ställa upp som ombud igen? 

– Jag vill gärna vara med igen, men jag har tipsat alla jag känner om hur kul och intressant det är och jag vill ju att fler ska få chansen att åka. Men finns det plats för mig så vill jag gärna vara med igen! 

Vilka frågor skulle du vilja att den kommande kongressen tar upp? 

– Frågor som jag tycker känns viktiga framåt är DIK-yrkenas roll i totalförsvaret, AI-frågor samt hur vi kan stärka våra yrkesgruppers positioner på arbetsmarknaden och i samband med det visa att DIK är det givna fackförbundet för dem.   

Jag tycker absolut att alla ska ta chansen att delta på kongressen i höst om man har möjlighet! 

Vill du bli kongressombud eller har du en bra kandidat?

Skicka in din nominering senast 30 april.

Nominera här