Påverka ditt fackförbund, din arbetssituation och faktiskt hela din yrkesgrupp. Genom att bli kongressombud är du med och sätter riktningen för vilka frågor och vilken verksamhet DIK ska driva.
Kongressen är DIK:s högsta beslutande organ och som ombud representerar du åsikterna hos DIK:s medlemmar. Det är ett viktigt uppdrag, men du behöver inte vara något kongressproffs för att vara med och tycka till.
– När jag var med på kongressen första gången var jag helt ny som både facklig medlem och förtroendevald. Jag blev nästan lite förvånad över hur enkelt det var att göra sin röst hörd och hur bra stöd det fanns genom hela processen, berättar Markus Hultcrantz, bibliotekspedagog och ombud på förra kongressen.
Markus tycker det är självklart varför du som är medlem ska nominera dig själv eller en kollega till att bli kongressombud.
– Det är absolut kul och en bra chans att nätverka, men framför allt tycker jag faktiskt att man bör vara med och påverka den situation man har på sitt arbete. Vi medlemmar är experter på hur vår arbetsvardag ser ut och i vilka frågor vi behöver stöttning från facket. Ju fler olika åsikter som kan komma fram i DIK:s kongress desto bättre.
Så går det till att bli kongressombud
För att bli ombud måste du vara medlem i DIK. Alla medlemmar kan nominera och bli nominerade till ombud, genom att fylla i ett digitalt formulär som öppnas den 15 februari 2024. Här nominerar du dig själv eller en annan DIK-medlem, förutsatt att du tillfrågat personen innan.
När nomineringen har stängt så sker ett digitalt val, där medlemmarna får rösta på vilka ombud de vill ska representera dem under kongressen. Du kan bli vald till ordinarie ombud eller till suppleant.
Är du intresserad av att bli kongressombud?
Intresseanmälan är öppen!
Vad förväntas av mig som kongressombud?
Uppdraget som kongressombud är ett ärofyllt och roligt uppdrag. Den som väljs som kongressombud behöver inte ha tidigare erfarenhet av kongresser eller vara djupt insatt i DIK:s alla frågor. Många av ombuden på våra kongresser är nya i rollen som kongressombud och har aldrig tidigare varit på en kongress.
Att vara kongressombud, eller ersättare till ett kongressombud innebär ett åtagande som i tid pågår fram till nästa kongress, även om merparten av arbetet sker inför och under kongressen. Men eftersom uppdraget är ideellt kan kongressombudet själv påverka hur mycket tid och engagemang som kan läggas på uppdraget. Det viktigaste är att vara en god lyssnare, att en är nyfiken och intresserad av att göra villkoren bättre för DIK:s medlemmar. Uppdraget innebär konkret att en läser in sig på handlingarna inför kongressen, är med och fattar beslut i olika frågor och deltar på plats under två dagar.
Ombud får ersättning för förlorad arbetsinkomst
Ditt engagemang i förbundet ska inte göra skillnad för dig ekonomiskt. Om ditt deltagande vid kongressdagarna leder till att du förlorar arbetsinkomst så kan du få ersättning för upp till 20 timmar. Kontakta kongress@dik.se om du har frågor om detta.