Årets bibliotek – nu öppnar nomineringstiden!

Årets bibliotek 2022

Bibliotek främjar lärande, läslust, kreativitet och nya idéer. Har du ett favoritbibliotek som du tycker lever upp till den beskrivningen extra bra? Då ska du skicka in en nominering till Årets bibliotek.

Priset Årets bibliotek har delats ut av DIK sedan 1986, för att lyfta fram välfungerande bibliotek där både personal och besökare har det bra – och för att uppmärksamma bibliotekens viktiga roll i ett demokratiskt samhälle. 

Vem kan vinna?

Alla verksamheter inom biblioteksvärlden kan vinna – folkbibliotek, forskningsbibliotek, skolbibliotek, sjukhusbibliotek och sambibliotek. 

Juryn tittar särskilt på kriterier som användarvänlighet, organisation, stabilitet, kreativitet, utveckling, bestånd och förankring bland användare i samhället. Sedan några år tillbaka har utmärkelsen också ett särskilt tema, som synliggör en aktuell utmaning eller frågeställning inom biblioteksvärlden. Årets tema är Inkludering.

Vad är priset?

Det vinnande biblioteket får, förutom äran, 25 000 kronor!

Hur går processen till?

Alla som vill kan skicka in en nominering. En jury bestående av representanter från DIK och framstående profiler inom biblioteksvärlden utser slutkandidaterna, sedan får allmänheten vara med och rösta fram vinnaren. 

Årets jury

Anna Troberg – förbundsordförande DIK 

Alexandra Pascalidou – författare, programledare 

Karin Grönvall – Riksbibliotekarie 

Johan Ehn – Författare, skådespelare 

Mona Nechma – Folkbildare med fokus på antirasism och vidgat demokratiskt utrymme

Nomineringstid

Nomineringen är öppen mellan 6 april till och med 29 april 2022.

I början av september presenterar vi slutkandidaterna och röstningen öppnar.  Vilket bibliotek som vinner avslöjas under en prisutdelning på Bokmässan i slutet av september.

Skicka in en nominering

För att nominera fyller du i det här formuläret och anger en motivering till varför just det bibliotek du nominerar borde bli Årets bibliotek. Du kan nominera flera bibliotek – skicka i sådana fall in en enskild nominering för varje bibliotek som du vill nominera.  

För fler frågor om utmärkelsen, mejla till aretsbibliotek@dik.se