DIK varslar Klarna om konfliktåtgärder

anna-troberg magnus-berg

DIK har beslutat att varsla Klarna Bank AB om konfliktåtgärder i sympati med Sveriges ingenjörer och Unionen. Varslet innebär total arbetsnedläggelse för DIK:s medlemmar.

Information in English

Sveriges ingenjörer och Unionen har förhandlat med Klarna under en längre tid med målet att teckna ett kollektivavtal för sina medlemmar. Förhandlingarna har inte kommit i mål, och DIK varslar nu om sympatiåtgärder med syftet att lägga ytterligare tyngd bakom kravet om kollektivavtal.

– Kollektivavtalsskräck är förlegat. Moderna techföretag som Klarna måste uppdatera sig till samtiden och ge sina medarbetare det inflytande och den trygghet ett kollektivavtal ger. Därför varslar även DIK sina medlemmar på Klarna, i solidaritet med Sveriges Ingenjörer och Unionen, säger Anna Troberg, förbundsordförande i DIK.

Varselhandlingarna kommer att lämnas över till motparten måndag den 30 oktober klockan 12.00. Om parterna inte kommer vidare i förhandlingarna kommer konflikt bryta ut den 8 november 2023 klockan 12.00.

– Sveriges Ingenjörer och Unionen har gjort vad de kunnat vid förhandlingsbordet, och nu finns det inget annat val än att gå i konflikt. Det är mycket viktigt för oss som fackförbund att visa tydligt att vi står bakom kravet om kollektivavtal. Målet är att Klarnas anställda ska få de rättigheter som är en självklarhet för de allra flesta arbetstagare i Sverige, säger Magnus Berg, förhandlingschef på DIK.