Nya regler i a-kassan med anledning av Covid-19

femkronor

Igår, den 30 mars, lade regeringen fram ett förslag på förändringar i a-kassan. Här kan du läsa mer om vad de nya reglerna innebär.

Igår, den 30 mars, lade regeringen fram ett förslag som innebär att tiden som du måste vara med i a-kassan för att få rätt till ersättning sänks från tolv till tre månader. Detta för att stora grupper riskerar att stå helt utan ersättning i och med uppsägningar kopplade till Covid-19 pandemin.

Hos a-kassan spelar det ingen roll när under en månad som du gått med utan hela månaden räknas. Detta innebär rent konkret att du om du går med i a-kassan idag, den 31 mars, kommer ha rätt till ersättning redan den första juni förutsatt att du uppfyller alla kriterier. Läs mer hos akademikernas a-kassa.

Taket höjs

A-kassan ersätter idag upp till 20 200 kronor/månad, men den nivån kommer att höjas till cirka 26 400 kronor under de första 100 dagarna. Höjningen är tillfällig och gäller mellan den 13 april 2020 och den 3 januari 2021.

Beloppet motsvarar 80 procent av en lön upp till 33 000 kronor. För att få ut en högre ersättning krävs inkomstförsäkring, vilket ingår för alla som har varit medlemmar i DIK i tolv månader.

Tillsammans med a-kassan kan ersättningen från inkomstförsäkringen ge dig 80 procent av din lön upp till 100 000 kr/månad brutto i sammanlagt 120 ersättningsdagar.

Egenföretagare

De nya reglerna gäller även för egenföretagare oavsett bolagsform. För att få ersättning behöver du lägga bolaget vilande, men karenstiden på fem år som tidigare funnits, det vill säga att det måste ha gått fem år mellan ersättningsperioder, är bortplockad under hela 2020 med anledning av Covid-19.

DIK:s inkomstförsäkring ingår även för egenföretagare.

Dags att bli medlem? Klicka dig vidare här!

Bli medlem