Så snyggar du till ditt CV

elisabeth-kw-karriarcoach

Funderar du på att byta jobb? Har du fastnat i CV-skrivandet? DIK:s karriärcoach Elisabeth Karlsson Westberg vet vad du ska tänka på!

Summera 

De flesta arbetsgivare och rekryterare tittar på CV:t först. Inled ditt CV med en kompetensprofil. Skriv en summering av din professionella karriär. På så sätt får arbetsgivaren/rekryteraren en snabb överblick på det du har gjort och en inblick i vem du är som professionell medarbetare. Kan du ge en snabb inblick så är det mycket bra, men tänk på att vara tydlig och att lägga fokus på rätt saker.  

Lägg fokus på dina befattningar  

Se till att ha ett tydligt och överskådligt CV med bra rubriker. Fokusera på innehåll, din befattning och därefter arbetsgivare och tidsperiod. Har du jobbat som karriärcoach, fokusera på det. Detsamma gäller utbildning. Var specifik och gå på innehållet i utbildningen. Exakt vad är det du har studerat? 

CV och personligt brev kompletterar varandra  

Ett tips jag brukar ge, är att du ska tänka på att ditt CV beskriver vad du har gjort och ett personligt brev beskriver vad du har lärt dig av det du har gjort. De ska komplettera varandra. Du ska inte upprepa hela CV:t en gång till utan sammanfatta det som är relevant för tjänsten.

Se över ditt personliga brev 

Kom ihåg att det ska vara max ett A4, men helst kortare. Lägg krutet på inledningen. Första stycket bör handla om vad du har för yrke, din kompetens och vad du tilltalas av hos arbetsgivaren. Under andra stycket ska du presentera din tyngsta merit - vad som gör dig perfekt för jobbet. I tredje stycket lägger du till ytterligare information som är relevant för tjänsten. Avsluta med att uppmana till handling. Skriv inte att du hoppas på att de ska kontakta dig, utan skriv istället ”ser fram emot att höra från dig”. Tro på dig själv genom hela brevet! 

Vill du ha mer tips och råd?

Som medlem i DIK kan du boka in ett samtal med våra karriärcoacher via Mitt DIK.

Läs mer