Gå till innehåll

Årets bibliotek

arets-bibliotek-2019

Årets bibliotek 2019 presenterades på Bokmässan i Göteborg torsdag 26 september och vinnaren är Mediateken på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg – stort grattis!

Juryns motivering till Årets bibliotek 2019:

”Mediateken på Söderslättsgymnasiet välkomnar från dag ett alla sina elever till en fantastisk och förunderlig värld där ingenting tycks vara omöjligt. På skolbiblioteket finns alltid en hjälpsam hand, ett kreativt bollplank och hjälp att förverkliga idéer och drömmar. Med ohämmad entusiasm och engagemang guidas eleverna genom läsning, språkutveckling, forskning, skrivande och andra former av kreativt skapande. Här får varje elev en både lärande och utvecklande upplevelse för hela livet.”

Stort grattis till Mediateken på Söderslättsgymnasiet, som vann ett stipendium på  25 000 kr.

a-rets-bibliotek-2019-16-9

De nominerade var:

Malmö universitetsbibliotek

Malmö universitetsbiblioteks panoramafönster ut mot staden nedanför är som en metafor för det skyltfönster in i universitetets forskningsvärld som man erbjuder besökarna. På ett lekfullt och lustfyllt sätt erbjuder man på samma gång forskare ett sätt att visa upp sin forskning för fler, samtidigt som man bjuder besökarna på en stimulerande upplevelse med möjlighet till eftertanke, skratt och samtal kring högaktuell forskning. 

Mediateken på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg

Mediateken på Söderslättsgymnasiet välkomnar från dag ett alla sina elever till en fantastisk och förunderlig värld där ingenting tycks vara omöjligt. På skolbiblioteket finns alltid en hjälpsam hand, ett kreativt bollplank och hjälp att förverkliga idéer och drömmar. Med ohämmad entusiasm och engagemang guidas eleverna genom läsning, språkutveckling, forskning, skrivande och andra former av kreativt skapande. Här får varje elev en både lärande och utvecklande upplevelse för hela livet.

Mölndals stadsbibliotek

Mölndals stadsbibliotek är resultatet av ett gediget fokus på upplevelse – från själva processen att rita det nya biblioteket och välja material och färg, till det flexibla arbetssätt man anammat och den breda verksamhet man i dag bedriver. Biblioteksupplevelsens centrum finns naturligtvis i biblioteket, men spiller ut i samhället på ständigt nya och inbjudande sätt tack vare kreativa samarbeten med lokala organisationer och företag.

Årets tema: Upplevelse

Vad gör ditt bibliotek speciellt? I dag är bibliotek så mycket mer än bara en plats för böcker. På vilket sätt ger ditt bibliotek dig en upplevelse?

Du är den femte jurymedlemmen

Omröstningen är nu stängd – tack alla som har röstat. Röstningsresultatet väger lika tungt som en jurymedlems röst.

Jury

Anna Troberg, förbundsordförande i DIK och juryordförande Lars Ilshammar, biträdande riksbibliotekarie Ann ”Arga bibliotekstanten” Lindberg, sociala medier-profil Kent Wisti, präst, bildkonstnär och författare

Bok- och biblioteksmässan

Årets bibliotek delas ut på Bokmässan i Göteborg torsdag 26 september kl 16.00 i lokal R15.

Om Årets bibliotek

Varje år sedan 1986 utser DIK Årets bibliotek. Utmärkelsen delas ut på Bok- och biblioteksmässan i september månad. Priset är ett stipendium om 25 000 kronor. Juryn välkomnar anmälningar från hela biblioteksvärlden. Under åren har olika slags bibliotek fått utmärkelsen: folkbibliotek, forskningsbibliotek, skolbibliotek, sjukhusbibliotek, sambibliotek.

Juryn bedömer verksamheten utifrån varje biblioteks förutsättningar och tittar särskilt på kriterier som användarvänlighet, organisation, stabilitet, kreativitet, utveckling, bestånd och förankring bland kunder/användare i samhället.

För frågor om Årets bibliotek mejla till aretsbibliotek@dik.se.