Hultsfreds bibliotek är Årets bibliotek 2022

arets-bibliotek-2022 fackforbundet-dik

Hultsfreds bibliotek är Årets bibliotek 2022 – det blev klart alldeles nyss när priset delades ut på Bokmässan i Göteborg. Priset är ett stipendium om 25 000 kronor.

Tema för i år var inkludering och juryns motivering lyder: 
På Hultsfreds bibliotek arbetar man systematiskt med att bygga relationer – med enskilda besökare och med lokala organisationer. Personalens entusiasm och specialintressen tas aktivt omhand och är viktiga verktyg för att hitta och utveckla olika typer av samarbeten. Tack vare ett gediget arbete med tydliga riktlinjer för hur man ska hantera social oro är biblioteket både en trivsam och inkluderande mötesplats för alla – ung som gammal – och en plats där alla ges en andra chans. 

– Vi är så glada och stolta. Jag vill tacka all personal på Hultsfreds bibliotek som gör ett helt otroligt arbete med att bygga relationer och skapa inkluderande mötesplatser för alla, säger Lisa Johansson Schouenke, bibliotekschef för Hultsfreds bibliotek.  

– Hultsfreds bibliotek visar på ett alldeles tydligt sätt hur viktigt det är att arbeta med inkluderande mötesplatser för alla – där så väl unga som gamla kan mötas på samma villkor. Jag brukar ofta säga att övriga samhället ska ta lärdom och inspireras av den verksamhet som biblioteken skapar i sitt lokalsamhälle, där biblioteken både öppnar dörrar och skapar nya ingångar. Det har Hultsfreds bibliotek visat prov på och är därför en värdig vinnare av Årets bibliotek 2022, säger Anna Troberg, förbundsordförande i DIK och juryordförande.  

Alexandra Pasaclidou som är författare och programledare och i år ingår i juryn för Årets bibliotek berättar om bibliotekens kraft för demokrati, inkludering och bildning.   

– För mig har biblioteken haft en så avgörande betydelse – det har varit en plats för bildning och kunskap, men också en plats för det efterlängtade lugnet och tystnaden som vi trångbodda barn behöver. Bibliotekarierna är en kraftigt underskattad yrkesgrupp som finns där redo att smitta barn och vuxna med läslust, rusta medborgare med kunskap, öppna dörrar till nya världar och inkludera flera i böckernas gränslösa universum. Tänk att vi har tillgång till dessa unika rum som förenar folk över alla klasser, kulturer, åldrar och intressen – det är så otroligt kraftfullt, säger Alexandra.

Läs mer om priset här.