DIK:s seminarier på Bokmässan 2023

DIK bokmässan 2023

Ska du till Bokmässan i år? Missa inte våra spännande seminarier och kom gärna och hälsa på oss i vår monter. Där kan du även ta del av en rykande färsk rapport om bibliotekariernas arbetsmiljö och löner och själv berätta vad biblioteken har betytt för dig! 

Den polariserade staden tar plats på biblioteken  

Torsdag 28 september, klockan 13 – 13.45 
Scen J2 

Det som sker i samhället återspeglas på våra bibliotek. Mindre resurser till psykiatri, missbruksvård och ungdomsverksamhet gör att biblioteken får hantera allt mer social oro, våld och skadegörelse. I takt med att samhället blir mer polariserat blir det också vanligare att politiker och allmänhet försöker styra bibliotekens arrangemang eller bestånd. 

Bibliotekens verksamhet kan hjälpa till att överbrygga klyftor i samhället. Men vad krävs för att de ska få bättre förutsättningar?   

DIK presenterar en ny rapport om bibliotekariernas arbetsmiljö och en panel diskuterar vad som krävs för att stärka biblioteken.   

Medverkande: 
Kristina Axén Olin, ledamot i kulturutskottet Moderaterna 
Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson Socialdemokraterna 
Helena Gomér, bibliotekschef, Södertälje bibliotek
Anna Troberg, förbundsordförande i DIK  
Moderator: Silvia Kakembo 

Läs mer hos Bokmässan.

Skolledare – så tar du skolbiblioteket till nästa nivå 

Torsdag 28 september klockan 15 -15.45 
Scen: G3:3 

Fördelarna med välfungerande skolbibliotek är många. Forskning visar att bemannade skolbibliotek som är tydligt integrerade i skolans pedagogiska arbete bidrar till språkutveckling, läsförmåga, informationskompetens och måluppfyllelse. Dessutom jämnar de ut förutsättningarna mellan elever. Ändå står mer än hälften av Sveriges elever utan tillgång till ett bemannat skolbibliotek. Skillnaderna är stora och beror på vilken skola eleven går i och hur engagemanget ser ut hos dem som driver den. Vilka förutsättningar krävs för att skapa ett skolbibliotek i världsklass?  

Medverkande:  
Linnéa Lindquist, biträdande rektor, Hammarkullsskolan 
Eric Haraldsson, skolbibliotekarie Ringsbergskolan, Växjö  
Lena Linnerborg, utbildningspolitisk chef, Sveriges Skolledare  
Anna Troberg, förbundsordförande i DIK   
Moderator: Silvia Kakembo 

Läs mer hos Bokmässan.

Vad är en bibliotekarie värd? 

Fredag 29 september klockan 13 –13.45  
Scen G3:3 

Trots åtstramade biblioteksbudgetar och utmaningar i arbetsmiljön gör bibliotekarierna allt de kan för att fortsätta ge oumbärlig service och kunskap till medborgarna. Samtidigt är löneutvecklingen skral, trots att det under flera år varit brist på bibliotekarier. Jämfört med mansdominerade yrken med motsvarande utbildningsnivå och kompetenskrav ligger bibliotekariernas månadslöner många tusenlappar lägre.   

Vad är egentligen bibliotekarierna och bibliotekens verksamhet värd? Har vi råd att inte satsa på biblioteken? DIK presenterar en ny rapport om bibliotekariernas löner och en panel diskuterar vilka åtgärder som krävs. 

Medverkande: 
Marit Foss Fredriksson, kulturchef och Marianne Piiroinen personalchef, Lilla Edets kommun 
Emelie Lindström, bibliotekarie och lokalfacklig i DIK, Södertälje kommun 
Maria Nordenback, bibliotekarie och DIK:s ombud i löneförhandlingarna, Umeå kommun 
Anna Troberg, förbundsordförande i DIK   
Moderator: Johanna Alm Dahlin, DIK 

Läs mer hos Bokmässan.