Checklista för klimatarbete – på arbetsplatsen

pexels-polina-zimmerman-3747137

Det blir allt mer tydligt att små och stora förändringar på arbetsplatser kan göra en betydande skillnad för att främja ett bättre klimat och miljö. Genom att jobba för hållbara arbetsmetoder och ta små, men meningsfulla steg, kan arbetsplatser spela en avgörande roll i att minska sin påverkan på miljön.

Från att förbättra energieffektivitet och återvinning till att anta gröna nya tekniska lösningar och främja medvetenhet bland anställda. Det är genom kollektiva insatser på arbetsplatsen som vi kan bygga en mer hållbar och miljövänlig framtid och ställa om för en rättvis klimatomställning. Medvetenhet och engagemang kring miljö och klimat på arbetsplatsen är inte bara en investering i en grönare planet, utan också ett steg mot en ansvarsfull och hållbar arbetsmarknad.


Olika klimatsmarta lösningar kan vara:


Mindre saker som att:

❑ se över återvinningen


Större saker som att:

❑ se över policydokument (här finns många olika policys som kan vara relevanta, ex resor)



Se gärna även Naturskyddsföreningens två foldrar:

Guide till det miljövänliga kontoret & Arbetsgivarens checklista för klimat och biologisk mångfald



Att vara kollegornas ombud

En viktig del i rollen som klimatombud är att man är just ett ombud för sina kollegor. Så en stor del är att få med sig sina kollegor i att hitta hur ni gemensamt kan förbättra er arbetsplats utifrån ett klimat- och miljöperspektiv. Det kan ske till exempel genom att skicka ut enkäter till dina kollegor om vad de gärna ser, eller genom att arrangera workshops för att alla ska få komma till tals i hur ni kan förbättra ert klimat- och miljöarbete. Ifall det är något ni vill göra så har DIK centralt underlag kring hur det görs. Hör gärna av dig till oss på DIK så skickar vi info till dig och coachar dig längs vägen.

Läs mer om rollen och om arbetet som klimatombud på www.dik.se/klimat

Vill du lära dig mer om hur man kan jobba för klimatet på jobbet se: www.uppdragklimatambassador.se