DIK:s förbundsstyrelse väljs var tredje år under DIK:s kongress. Här presenterar sig styrelseledamöterna som valdes in under kongressen 2024.
Anna Troberg
Förbundsordförande, DIK, Vingåker
Master of Arts engelsk litteratur.
Jag är förbundsordförande för DIK sedan 2017, har en gedigen erfarenhet av opinions- och påverkansarbete och är en erfaren debattör. Med ett förflutet som bland annat bokförlagschef, skönlitterär översättare, konsult inom förlagsbranschen och verksamhetschef för Wikimedia Sverige har jag lång och bred erfarenhet inom de sektorer som de DIK organiserar verkar inom.
För mig är det viktigt att fortsätta det utvecklingsarbete som styrelsen påbörjat, eftersom det lägger en stadig grund för hela förbundet. Som förbundsordförande har man ett finger med i det mesta, men jag kan bidra särskilt med att lyfta upp kongressbeslut på den nationella dagordningen. Ett exempel är frågan om arbetstidsförkortning, som jag tillsammans med styrelsen och kansliet drivit hårt och som nu diskuteras överallt. Jag kan också lyfta blicken och se vilka frågor som finns vid horisonten och vilka strategiska beslut som behöver fattas för att stärka förbundet, de lokalfackliga och de vi organiserar i relation till dem. Ett exempel på det är beredskapsfrågan, som DIK började arbeta med redan före pandemin.
Jag brinner för det grundfackliga arbetet. Skälig lön, goda villkor, bra arbetsmiljö och rimlig arbetstid är en absolut förutsättning för att man ska må bra. Därför måste förbundet fortsätta att stärka det lokalfackliga arbetet. Utöver det behöver DIK, som alla andra fackförbund, satsa på studentrekrytering för framtiden och tackla en rad stora utmaningar i en alltmer osäker värld – till exempel demokrati, beredskap, AI och klimatet – frågor som oundvikligen kommer att påverka oss alla både på jobbet och privat.
Som förbundsordförande är man också medlemmarnas röst i offentligheten och gentemot politiken. Hårt arbete och god strategi har gjort att DIK på några år gått från en ganska anonym tillvaro till att vara en stark röst att räkna med i det offentliga samtalet om till exempel långsiktig finansiering av kulturen, armlängds avstånd, arbetstidsförkortning, mångfald och behovet av offentliganställda kommunikatörer. Detta arbete stärker medlemmarnas position och ökar utrymmet för förbättringar för dem på jobbet. Med ökad synlighet har DIK dessutom blivit ett förbund som andra gärna bjuder in och samarbetar med. Ett förbund kan bedriva ett fantastiskt arbete och ha massor av bra åsikter, men om ingen vet om det spelar det ingen roll. Därför anser jag att det är helt nödvändigt att fortsätta att stärka förbundets opinions- och påverkansarbete.
Foto: Anna-Lena Ahlström
Anna Tascha Larsson
Museichef Stockholms Kvinnohistoriska, Stockholm.
Bachelor of Fine Arts.
Jag är idag chef på ett museum som är organiserat som en förening för kulturaktörer som samarbetar för att göra kvinnohistorien synlig. Tidigare har jag framför allt arbetat som kommunikatör, men är konstnär i grunden.
Mina sex år på Kvinnohistoriska har gett mig en god överblick av utmaningar som finns i olika roller och verksamheter i kultursektorn, särskilt hos museer, arkiv och bibliotek. En stor del av mitt arbete både som chef och kommunikatör har bestått av påverkansarbete, först i den humanitära sektorn och sedan kultursektorn.
Jag vill arbeta för att höja statusen och resurserna för de funktioner DIK:s medlemmar har, som är enormt viktiga för vår demokrati. Jag hoppas kunna bidra till mer hållbara arbetsplatser som prioriterar arbetsmiljö, och att lyfta chefernas roll i den utvecklingen. Andra särskilt viktiga områden för mig är att verka för armlängds avstånd, emot angiveri och att motverka krympande resurser till kulturen.
Foto: Sandra Åhman / Stockholms Kvinnohistoriska
Emma Karlsson
Antikvarie vid Östergötlands museum, Linköping. Fil. mag. arkeologi.
Jag arbetar som arkeolog på Östergötlands museum. Jag har lång erfarenhet av lokalfackligt arbete, både som ordförande för vår lokala DIK-förening och som huvudskyddsombud.
I styrelsearbetet hoppas jag kunna bidra med mina lokalfackliga erfarenheter och med perspektiv från mitt yrkesliv.
I DIK:s styrelse vill jag arbeta för att stärka det lokalfackliga arbetet. Jag vurmar också för fackliga kärnfrågor som arbetsmiljö, anställningsvillkor och löner.
Foto: Allan Näslund
Ewelina Axell
Handläggare Länsstyrelsen i Jönköpings län, Huskvarna. Kandidat i pedagogik.
Jag har i över tio års tid jobbat som kommunikatör på en myndighet och var under samma tid lokalfacklig förtroendevald för Saco-s. Jag är numera huvudskyddsombud på samma myndighet och driver ett litet företag som bisyssla. Jag har suttit i förbundsstyrelsen en mandatperiod.
Jag kan bidra med de rurala och intersektionella perspektiven och med gedigen erfarenhet av det lokalfackliga arbetet. Jag kan också bidra med kontinuitet i styrelsen eftersom jag sitter i styrelsen idag.
Jag vill såklart arbeta för det som styrelsen föreslår i våra propositioner till kongressen. För mig är det särskilt viktigt att DIK fortsätter driva frågan om arbetstidsförkortning. Jag vill också arbeta för att DIK ska driva frågan om individualiserad föräldraförsäkring.
Foto: Länsstyrelsen Jönköpings län
Linnéa Jahn
Verksamhetsutvecklare och konstbildningsansvarig på Riksförbundet Sveriges Konstföreningar, Malmö. Kandidat i konstvetenskap och master i museologi.
Jag är konstvetare och museolog som har arbetat på såväl statliga, som regionala och kommunala arbetsplatser inom DIK-sfären. Nu är jag i ideell kultursektor. Har också en bakgrund i Saco Studentråd. Kan mycket om arbetslivet, om kulturpolitik och civilsamhällets strukturer. Jag har suttit i styrelsen i två mandatperioder, senast som förste vice ordförande.
Jag är bra på att arbeta strategiskt och förstår på vilken nivå styrelsearbete ligger. Jag kommer från bildkonstfältet och har bra koll på de frågorna. Jag har också ett nätverk som är bra för DIK. Eftersom jag suttit i styrelsen känner jag organisationen. Framför allt tycker jag att det är väldigt roligt och hedrande att få vara med och driva en så viktig organisation som DIK!
Medlemsengagemanget och hur vi utvecklar det lokalfackliga arbetet för de med atypiska anställningar, hur vi utvecklar opinionsarbetet kring rätten till kulturell välfärd, motstånd mot angiverilagen samt arbetstidsförkortning.
Lowissa Wallgren Frånberg
Förste antikvarie och chef för volontärverksamhet på Stiftelsen Jamtli, Gällö. Fil. kand. etnologi, historia och museologi.
Min tjänst går ut på att leda och samordna volontärer. Jag har arbetat på museum sedan 1997. Jag har varit museichef för två museer samt haft ett antal förtroendeuppdrag i föreningar och arbetat som projektledare i nationella och internationella projekt.
Jag brinner för demokrati, jämställdhet, sociala frågor och fackförbundets roll i att skapa ett gott samhälle där natur och människor mår bra. Jag kan också bidra till att få folk att förstå hur viktigt facket är.
Jag vill arbeta med DIK:s roll för att skapa ett hållbart samhälle för jorden och för oss människor. Förkortad arbetstid är en spännande fråga. Arbetet med att utveckla klimatombudens verksamhet är också ett fält jag gärna bidrar till.
Markus Hultcrantz
Vice vd och kreatör på Humlehöjd AB, enhetschef för hemtjänsten i Flens kommun, Mellösa
Jag har drivit eget företag inom media, kommunikation, musik och litteratur i ca 30 år. Jag är även bibliotekarie, skolbibliotekarie, biblioteksutvecklare och lokalfacklig företrädare inom kommunsektor sedan 2017. Dessutom är jag huvudskyddsombud och ordförande i den lokala Akademikeralliansföreningen.
Jag vill bidra med inspiration, motivation och driv samt breda perspektiv och erfarenheter från arbete som egenföretagare i kreativ sektor liksom från kommun och region inom folk- och skolbibliotek, arbetsmiljö (Suntarbetslivs friskfaktorer), arbetsrätt och ledarskap.
Arbetsmiljö och arbetsplatskultur behöver möta förväntningar relevanta år 2024. Man ska må bra AV jobbet, inte bara PÅ jobbet. Det innebär frågor om exempelvis arbetstidsförkortning, friskvård, sunt ledarskap, friskfaktorer och ett samhälle som förstår vikten av att främja konst och kultur.
Foto: Mikael Marketeg
Norah Al-Mauly
Kommunikatör, Hägersten. Kandidat i reklam och PR samt statsvetenskap.
Med erfarenhet av strategisk kommunikation i kultur- och offentlig sektor samt fackligt engagemang har jag drivit frågor om hållbarhet och arbetsmiljö. Detta har gett mig djup insikt i branschens styrkor och utmaningar.
Jag vill bidra med helhetssyn, framåtblickande analys och skarp förståelse för branschen och omvärlden. Mitt fokus är att stärka våra röster, rättigheter, arbetsvillkor och kollektivavtal.
Jag vill driva medlemmarnas hjärtefrågor och leverera resultat, på kort och lång sikt. För när fackrörelsen, kulturen och inkluderande kommunikation utmanas, är vår gemensamma kraft viktigare än någonsin.
Fotograf Gülbeden Kulbay
Tomas Bokstad
Utredare och föreläsare, Stockholm. Kulturvetare.
Jag har arbetat med kulturpolitik som byråkrat på Regeringskansliet, men framför allt som praktiker och utredare under 25 års tid. För DIK gjorde jag och Rebecka Glaser den kulturpolitiska granskningen inför förra valet. Idag är jag särskilt engagerad i den samiska kulturen.
Jag kan bidra med ett utanför-Stockholmsperspektiv. Visserligen bor jag i Stockholm, men mitt arbete tar mig runt i Sverige. Jag har en förståelse för regional och kommunal politik och dess betydelse. Särskilt nu när staten abdikerar från ansvaret.
Genom styrelsearbetet vill jag verka för att stärka hela kultursektorn. Det är mer nödvändigt än någonsin. Fortsätter utarmningen är alla delar av kulturen under hot.
Viktoria Zingaropoli
Arkivarie vid Utbildningsförvaltningen, Göteborg. Kandidatexamen i kulturarvsstudier.
Tack vare mitt arbete i DIK-styrelsen Göteborg har jag strategisk och operativ erfarenhet av att lyfta medlemmarnas röst och hur man kan arbeta i förbundet för att driva igenom frågor som står oss och förbundets medlemmar nära hjärtat.
Jag kan bidra med frågor om att stärka arkivariens roll i en alltmer digitaliserad värld, där behovet av kompetenslyft och att hävda sin roll växer allt större. Med erfarenhet och gott kunskapsutbyte i DIK-styrelsen Göteborg bär jag även med mig ett bredare perspektiv av frågor som rör såväl kommunikatörer som bibliotekarier.
Mitt hjärta klappar ett extra slag för att representera arkivarierna i vårt förbund som värnar om sina professioner.
Foto: Bo Giss
Grethe Österberg
Enhetschef bibliotek, Göteborgs stad. Biblioteks- och informationsvetenskap och religionsvetenskap.
Jag har en lång facklig bakgrund som började under min studietid i Borås. Därefter har jag verkat som lokalfacklig, huvudskyddsombud, ordförande för DIK-styrelsen i Göteborg samt kommunombud.
Med hjärtat i folkbiblioteken har jag mött de flesta av våra professioner, både i min fackliga och professionella roll. Jag vill arbeta för att synliggöra nyttan och funktionerna vi alla fyller och verka för att vi får de resurser vi behöver för att kunna utföra vårt viktiga arbete.
Arbetsmiljön är alltid i fokus för mig, oavsett om det gäller fysiska förutsättningar, organisatorisk och social arbetsmiljö eller arbetstidsförkortning. Hur kan vi förena arbete och fritid på ett sätt som gynnar både sfärerna, och framför allt personen själv?
För mig har det alltid varit självklart att tillhöra DIK, det fackförbund som lyfter våra professionsfrågor samtidigt som det strävar efter ett samhälle där alla får plats och rättigheter tas till vara. Att nu få sitta med i förbundsstyrelsen är en fantastisk möjlighet för mig att fortsätta arbeta med alla dessa viktiga frågor, för medlemmarna och tillsammans med det härliga gänget.