Från ord till handling i klimatfrågan

Max och Per är klimatombud på Jamtli

Per Lindberg och Max Green Ekelin vill bidra till att minska museet Jamtlis klimatavtryck. Därför uppskattar de DIK:s initiativ om att bli klimatombud. –Nu har vi fått ett sammanhang och en gemenskap för att jobba med klimatfrågorna. Det ger en styrka att ha DIK i ryggen, säger Max Green Ekelin.

DIK lanserade i början av året en satsning på klimatombud, där medlemmar på arbetsplatser runt om i landet får möjlighet att driva klimatfrågor som ett förtroendeuppdrag.

Per Lindberg, museiassistent, och Max Green Ekelin, konstpedagog, på Jamtli i Östersund ser klimatfrågan som en självklar del av den fackliga agendan, berättar de när vi ses för ett gemensamt videosamtal.

– Klimatfrågan kvalar in som en facklig fråga precis som arbetsmiljö och anställningsvillkor. Ett fackförbund har en röst och viss makt att påverka. Det är viktigt att alla organisationer som har en plattform gör något i klimatfrågan. Därför tycker jag att det är ett väldigt bra initiativ säger Max Green Ekelin.

Per Lindberg tillägger att liksom andra fackliga frågor innebär klimatet både rättigheter och skyldigheter såväl för anställda som för arbetsgivaren.

– Det handlar både om vad vi kan påverka som enskilda medarbetare och vad vi gör som organisation, både internt och externt. Vi skulle till exempel kunna lyfta frågor om klimat och hållbarhet mycket mer i våra utställningar och publika verksamhet. Vi har fördelen av att ha ett historiskt perspektiv med samlingar tillbaka till 1775, vilket gör att vi kan lära av historien, säger han.

Enkät bland medarbetarna

Det första de gjorde när de tillträdde som klimatombud i våras var att genomföra en enkät bland de anställda för att kartlägga hur arbetet med klimatfrågor bedrivs i dag och vad som kan förbättras.

– Vi ville ta temperaturen på engagemanget och få en bild av vad medarbetarna tycker. Enkäten ska fungera som utgångspunkt för det fortsatta arbetet, säger Max.

Resultatet visade att det finns ett starkt engagemang för klimatet bland medarbetarna, men att det finns utrymme för förbättringar inom organisationen.

– Vi har en strukturell problematik eftersom vi förlitar oss på fossila bränslen för att få organisationen att gå runt. Klimatfrågan handlar i mångt och mycket om att vara resurssnål, till exempel att minimera resandet och inte åka till Ungern för att ha en konferens. Jag skulle vilja vända på perspektivet så att hållbarhet ses som en möjlighet att frigöra resurser, inte som en börda. Det tänkandet måste strukturellt implementeras i organisationen säger Per.

Något som starkt bidrar till Jamtlis klimatavtryck är alla transporter till och från museet. Här ser Per och Max möjligheter att uppmuntra hållbara resealternativ för besökarna, till exempel genom att premiera de som väljer att åka kollektivt.

– Vi har redan mängder av idéer från stort till smått. Förslagen spänner från att byta till ekologiskt kaffe till hur medarbetarna tar sig till jobbet. Klimatarbetet måste bedrivas på många olika nivåer, säger Max.

Konkret stöd från DIK

Som stöd för att konkretisera klimatarbetet gick Max och Per nyligen en kurs på Stockholm Resilience Centre, som erbjöds genom DIK. Där fick de annat bland annat tips på en enkel matris för att strukturera förslagen från medlemsenkäten.

– DIK har också varit en stor hjälp, särskilt genom projektledaren Agnes Kullenmark, som har gett oss praktiskt stöd och råd, säger Max.

De har nu infört att klimatfrågan blir en stående punkt på alla samverkansmöten med övriga fackliga företrädare på Jamtli.

– Det gör att vi snabbt kan lyfta ett förslag till ledningen och få till konkreta åtgärder. Det sägs många vackra ord om klimatet inom museivärlden, men nu är det dags att gå från ord till handling, säger Max.

Vill fånga engagemanget

Satsningen på klimatombud började med att DIK startade upp den nya rollen och ett klimatnätverk i början av året berättar Agnes Kullenmark, klimatsamordnare och pressansvarig på DIK centralt.

– Nätverket är ett sätt att fånga upp engagemanget för klimatet hos våra medlemmar. För oss är det också ett sätt att vara proaktiva i klimatfrågan så att den blir en fråga för medarbetarna, inte enbart för ledningen på ett företag eller organisation. DIK vill vara en drivande aktör i en rättvis klimatomställning, säger hon.

Klimatnätverket har redan fått ett hundratal medlemmar, varav ett antal också är klimatombud. Agnes Kullenmarks bästa råd till nya klimatombud är att få upp klimatfrågan på bordet.

– Se till att prata om klimatet på arbetsplatsträffar, personalmöten och i samverkansgrupper, även om det inte alltid finns något nytt att rapportera. Det är avgörande att först lyfta klimatfrågan för att kunna ta nästa steg mot hållbara arbetsplatser, säger hon.

Vill du också bli klimatombud?

Här finns ett formulär att fylla i för dig som vill bli klimatombud. Genom DIK:s klimatnätverk kommer du att erbjudas kurser och workshoppar samt praktiska verktyg och checklistor. På gång är även regelbundna träffar för att utbyta erfarenheter och få tips av andra klimatombud.

Vill du ha klimatnätverkets utskick?

Skicka ett mejl till agnes.kullenmark@dik.se.

Vill du påverka din arbetsplats till att bli mer klimatsmart? Gör skillnad genom att bli förtroendevald.

Läs om uppdraget

Mer om Jamtli

På Jamtli i Östersund går det att besöka tre museer på samma plats: Länsmuseet, Friluftsmuseet och Nationalmuseum Jamtli. Här går det att följa Jämtlands och Härjedalens historia från forntid till nutid. Museet grundades 1912 och blev 1974 en stiftelse. Namnet Jamtli är ett jämtskt ord och betyder ungefär jämtländsk backsluttning. På jamtli.com finns mer information.