Lyssna på kommunikatörerna

Lyssna-pa-diks-kommunikatorsmedlemmar

Våren 2023 släppte DIK en rapport om kommunikatörernas arbetsmiljö som visade att 1 av 3 upplever att de har en hög arbetsbelastning. Vi bad medlemmarna berätta om sina erfarenheter med sina egna ord. Här kan du läsa om kommunikatörernas arbetsvardag och själv dela med dig om du vill.

Läs rapporten om kommunikatörernas arbetsmiljö, "Detaljstyrning och censur" här.

"Jag har varit sjukskriven två gånger för arbetsrelaterad stress, ändå menar arbetsgivaren att det måste vara något fel i min fritid"

"Jag har varit sjukskriven på grund av arbetsrelaterad stress två gånger på sex år. Arbetsgivaren ville båda gångerna peka på att det beror på mig som person och mitt privatliv inte en ohållbar arbetsbelastning. I min roll som kommunikatör har jag parallellt haft upp till 13 olika arbetsuppgifter som jag ska jobba med och driva samtidigt. Utöver det förväntas jag ha tid över till att reflektera över den kommunikation vi gjort och utveckla och tänka framåt. Men ändå menar arbetsgivaren att det måste vara något fel i min fritid som gör att jag känner stress."
- Anonym kommunikatör

"Jag undviker att skriva om vissa saker för att inte få hat och hot mot mig själv eller kollegor."
- Anonym kommunikatör

"Jag jobbar statligt med webbkommunikation. Vi är en stor organisation med många kommunikatörer, men när det kom in en ny högre chef ökade pressen och detaljstyrningen uppifrån och plötsligt genomfördes flera förändringar på webben supersnabbt. Utan att lyssna in organisationens webbkompetens eller våra förklaringar till varför vi starkt avrådde från förändringarna. Nu fortsätter förändringarna och beställningarna från högre upp i organisationen, utan respekt för vårt kunnande eller kundens behov. Vi får bara utföra det som cheferna säger." 
- Webbkommunikatör i statlig sektor

"När jag kraschade in i väggen sa min chef att jag var en duktig flicka med för höga krav på mig själv"

"Jag fick uppdraget att vara projektledare för ett stort webbprojekt. Projektet var underbemannat och förväntningar och målen för vad som skulle levereras var dessutom väldigt otydliga. Jag försökte säga till så många gånger att projektet behövde mer resurser och att jag inte mådde bra, men blev inte lyssnad på. När jag sedan kraschade in i väggen sa min chef att jag var en duktig flicka med för höga krav på mig själv." 
- Webbkommunikatör

"Det förekommer mycket skitsnack om kommunikationsavdelningen på min arbetsplats. Vi 'lägger så mycket tid på att ställa frågor' istället för att bara göra det vi blir tillsagda."
- Kommunikatör offentlig förvaltning 

"Jag kommer aldrig bli som tidigare igen"

"När jag jobbat på mitt nuvarande jobb i ungefär två år frågade min chef om jag fortfarande tyckte att det var roligt. Jodå, tyckte jag - kanske lite mycket ibland bara. Men det gick ju bra ändå och jag kunde lösa i princip allt. Så bra, tyckte chefen och fortsatte med att konstatera att min tjänst 'kunde bränna ut vem som helst' och att han konstaterat det redan när han såg underlaget till platsannonsen. Ojdå, varför gå vidare med en sådan rekrytering? Men det kommer ju inte att hända mig... eller?
Nu sitter jag här, ytterligare några år senare. Har precis börjat jobba heltid igen efter en halvårslång deltidssjukskrivning på grund av utmattningssyndrom, med många bittert förvärvade insikter och en ny chef som (tack och lov) ser på min tidigare arbetssituation på samma sätt som jag: den var orimlig. Jag kommer aldrig att bli som tidigare igen, alltså en som bara kunde köra vidare i högt tempo fastän jag egentligen inte borde. Det är både på gott och ont. En god sak är att jag har blivit bra på att säga nej. Nej, det är inte mitt ansvarsområde. Nej, det ingår inte i uppdraget. Nej, det är inte ett bra sätt att använda min kompetens. Nej och åter nej. Jobbet kommer aldrig mer att få äta upp mig. Jag jobbar på statlig myndighet, är 46 år, har lång erfarenhet och är jäkla bra på det jag gör."
- Kommunikatör på statlig myndighet

Väckte det här tankar hos dig? Dela dina erfarenheter med oss. Du kan självklart vara anonym.

Dela din berättelse