Videoproducenten Roberto: "Min drivkraft är att göra information som alla förstår"

roberto-rivas-videoproducent

Kärleken förde Roberto Rivas från Chile till Sverige. I dag jobbar han som videoproducent på Naturskyddsföreningen där han även utbildar kollegor i videoproduktion. – Som kommunikatör behöver man vara nyfiken och intresserad av samhället i kombination med att man är kreativ, säger han.

Berätta lite om dig själv och din bakgrund!
– Jag kommer från Chile där jag utbildade mig till journalist och jag har också en magister i kommunikation. Tidigare har jag jobbat som tv- och videoproducent, bland annat på SVT, och det är digitala visuella medier som är mitt fokus i det team jag jobbar i på Naturskyddsföreningen. Min roll är att utveckla och skapa nya sätt att producera. Jag utbildar också mina kollegor i allt från hur man hanterar en kamera, gör film och övrig visuell media. En förhoppning är att fler ska kunna göra livesändningar.  

Hur kom det sig att du flyttade till Sverige?
– Jag träffade min svenska fru i Santiago vid universitetet där jag studerade kommunikation. Hon hade en till termin utomlands, så jag flyttade med henne till Padova i Italien där jag passade på att göra min sista uppsats för att ta min magister i media och kommunikation. Efter Padova hade hon kvar sin sista termin av utbildningen i Lund. Vi var kära och ville fortsätta vara tillsammans så att jag följde med till Sverige.

Vad jobbade du med i Chile?
– Jag var student när jag flyttade därifrån men jag jobbade vid sidan med barnteatern och försökte producera kortfilmer. På helgerna jobbade jag som säljare i ett stort shoppingcenter.

"Eftersom jag själv inte kommer från Sverige vet jag också hur frustrerande det kan vara att inte nå fram och inte förstå."

Varför utbildade du dig till journalist?
– Främst för att jag vill arbeta kreativt och leverera budskap genom att förenkla komplicerad information så att alla förstår. Det är min drivkraft. Det är extra utmanande när man jobbar med svåra frågor som Naturskyddsföreningen gör och många vill kommunicera komplicerad och mycket information samtidigt. Eftersom jag själv inte kommer från Sverige vet jag också hur frustrerande det kan vara att inte nå fram och inte förstå.

Vilka utmaningar möter du i jobbet på Naturskyddsföreningen?
– Det kan vara utmanande att hantera och förklara svåra och stora ämnen på ett lättillgängligt och begripligt sätt samt anpassa budskapet till våra kanaler.

Vem passar för kommunikationsyrket?
– Man behöver vara nyfiken och intresserad av samhället i kombination med att man är kreativ. En person som har lätt att kommunicera och som kan sammanfatta eller göra saker enklare och har empati. Man behöver också ha koll på trender och målgrupper.

"Att prioritera och att jobba strukturerat är viktigt. Så länge man är välorganiserad fungerar det."

Kommunikatörer är en av Sveriges mest stressade yrkeskårer. Hur tänker du kring det och vilka strategier har du för att hantera det?
– Att prioritera och att jobba strukturerat är viktigt. Så länge man är välorganiserad fungerar det. Men själv är jag väldigt stresstålig och gillar att ha många bollar i luften och jag tycker om när det händer grejer. Det mesta går att lösa. Det finns alltid en morgondag och man måste tänka på hur man tar saker och ting. Det skulle vara värre att jobba för mycket på rutin. Jag vill gärna ta del av andras arbetssätt för att få nya idéer.

Kan kraven på ständig fortbildning inom kommunikationsyrket stressa dig?
– Nej, jag gillar det. (skrattar)

Vad är det bästa med ditt jobb? När har du roligast på jobbet?
– Det bästa är när vi som team har en vision om vad vi vill åstadkomma och sen når ut och får respons, när vi lirar bra tillsammans i gruppen och chefen också är delaktig i processen.

Hur ser din relation till DIK ut, har du fått hjälp av DIK?
– Jag har positiva erfarenheter av DIK och har fått hjälp när det gäller lönesamtal, CV och stöd på andra sätt.

Vad tror du att du hade gjort om du inte hade jobbat med journalistik eller kommunikation?
– Något annat i den kreativa världen. Skapat film, kortfilm, dokumentärer. Eller kanske snickare! Jag är faktiskt händig. Ha ha!

Vad skrattar du åt?
– Svart humor. Till exempel gravstenen över Miljödepartementet som vi på Naturskyddsföreningen publicerade i sociala medier när den nya regeringen lade ner det. Och när man vänder på saker och ting och skruvar till det.

Finns det någon kulturupplevelse som gjort starkt intryck på dig på sistone?
– Det finns en brittisk naturserie som jag tittar på som jag tycker att det är väldigt spännande, eftersom man ser saker som inget öga någonsin har sett tidigare. Den heter "Vår gröna planet".