Medlemsintervju: "Mycket måste gå snabbt och ofta är du själv i din roll som kommunikatör"

Susann-Smedberg-medlemsintervju fackforbundet-dik

Hon har jobbat som webbdesigner, mot mäns våld mot kvinnor, med podcast-produktion och är numera kommunikatör på Habilitering och Hälsa på Region Stockholm. Möt kommunikatören och DIK-medlemmen Susann Smedberg.

Hej Susann, berätta kort om dig själv och din yrkesroll.
– Jag jobbar som kommunikatör på Region Stockholm på Habilitering & Hälsa, en verksamhet som ger stöd till personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga. Min roll innefattar allt från skribent till webbredaktör och projektledare, men jag vill särskilt lyfta fram en podcast jag är redaktör för, Funka olika. En podd som vänder sig till personer med funktionsnedsättning och deras närstående, säger Susann Smedberg.

– I podden möts gäster med egen diagnos, anhöriga och andra experter. Samtalen tar upp hur det är att leva med funktionsnedsättning ur olika vinklar och ger tips som kan underlätta tillvaron. Första avsnittet släpptes år 2016 i syfte att göra det enkelt för berörda att ta del av kunskapen när det passar dem.

Din relation till DIK, hur ser den ut? Har du varit medlem länge eller är du ny hos oss?

– Jag har precis blivit medlem så har ännu inte hunnit ta del av så mycket än, men det känns som rätt fackförbund för mig.

"Jag fick ersättning för alla övertidstimmar jag samlat på mig under året."

Har du fått hjälp från facket under ditt yrkesliv?
– Ja faktiskt. När jag slutade en tjänst på grund av uppsägningar fick jag hjälp av facket så att jag fick ersättning för alla övertidstimmar jag samlat på mig under året. Det var runt 300 timmar och allt var registrerat på de projekt jag jobbat med så underlag fanns där.

– Jag har alltid varit med i facket men inte varit förtroendevald eller själv jobbat fackligt. Däremot har jag tagit hjälp av juridisk hjälp, lönestöd och alltid vetat att jag har facket i ryggen om det skulle vara något.

Kan du berätta om ditt arbetsliv, kortfattat hur du hamnade där du är idag?
– Jag halkade in på kommunikatörsrollen. På 90-talet jobbade jag med webb i olika roller: som webbdesigner/kodare, produktionsledare och projektledare. Sen när IT-bubblan sprack blev jag uppsagd och började på Kulturvetarlinjen vid Stockholms universitet. När jag var klar behövde jag jobb och sökte då bland annat en tjänst som Socialstyrelsen utlyst – som ansvarig för en webbplats med information om mäns våld mot kvinnor. Min tidigare webberfarenhet, att jag läst genusvetenskap och gjort ett fotoprojekt om våld mot kvinnor i hemmet gjorde att jag passade bra för tjänsten. Där och då blev jag kommunikatör, säger Susann.

"Mitt jobb har blivit roligare på senare år då jag själv fått mer inflytande över det jag jobbar med."

Kan du konkret hitta en händelse där du kände att ja, här är jag på rätt plats? Här trivs jag. Såhär ska det vara!
– Mitt jobb har blivit roligare på senare år då jag själv fått mer inflytande över det jag jobbar med. Men när jag verkligen fick en aha-upplevelse var via den podcast jag gör, att möta personer som delar med sig av sitt liv i hopp om att kunna vara ett stöd för andra i liknande situation. Jag är så tacksam över det förtroendet, säger Susann.

Vad är det roligaste med att arbeta som kommunikatör?
– Som kommunikatör jobbar du verkligen med all typ av mediaproduktion och i en mängd olika typer av projekt. Det är också kul att ha kontakt med så många olika typer av personer, både internt och externt. Jag lär mig mycket i mitt jobb!

– Att vara kommunikatör kan vara en sån bred och otydlig roll. Ibland arbetsledande och ibland internt förändringsarbete. I nästa stund är man ute och filmar. Ofta är det svårt att beskriva vad man gör för de som inte jobbar i liknande roller. Men det är också bredden som gör det så roligt och utvecklande, säger Susann.

Vad får dig att brinna för ditt jobb?
– Just nu jobbar jag för en av samhällets svagaste grupper, det vill säga personer med funktionsnedsättning och för deras närstående som minst sagt har en tuff tillvaro. Att jag, i den mån jag kan, kan hjälpa till med information och kunskap som kan underlätta deras vardag känns så bra.

Hur tänker du kring arbetsmiljön för kommunikatörer i Sverige?
– Jag tänker att det som är kul, att behöva ha kompetens inom så många olika områden och vara involverad i så många olika saker också är det som leder till stress. Mycket måste gå snabbt och ofta är du själv i din roll som kommunikatör. Andra förstår inte heller jobbet så det kan vara svårt att värja sig. I mitt fall är jag på en bra plats nu men jag har varit i situationer jag inte hade klarat av i längden.

"Ibland tror jag inte ens att vissa chefer förstår ens roll. Därför är ett team verkligen viktigt."

– Ibland tror jag inte ens att vissa chefer förstår ens roll. Därför är ett team verkligen viktigt. Jag har varit i situationer där man måste stångas med hela organisationen. Ibland helt ensam, och då kan man hamna i kläm som kommunikatör. För att man är ensam.
Det är en verklighet för många.

Om du får säga två saker som påverkar din vardag mest, vilka är det?
– Jag styr ganska mycket över mina arbetsdagar själv så min egen dagsform spelar in, hur pigg, och snabb jag är. En annan om jag får tag i de personer jag behöver för att kunna göra mitt jobb. Jag älskar folk som svarar snabbt!

Om du utöver din yrkesroll får berätta lite kort om du själv, vad skulle du lyfta fram då?
– Jag är en ganska social typ så gillar att göra saker med min familj och att träffa kompisar. Har svårt att få tiden att räcka till för att gå på olika kulturevenemang, konserter etcetera. Jag har också rest mycket genom åren och i perioder bott utomlands, men får se hur det blir nu efter Coronaåren och flygskammen som smugit sig på.

Har du några tips till andra kommunikatörer kring hur man ska prata med sin chef?
– Man ska komma ihåg att man är i sin roll av en anledning, nämligen ens kompetens. Ställ frågor när något är oklart och tänk till och hoppa inte på alla bollar. Våga ifrågasätta och se helheten.

– Prata med chefen om ditt arbete. Jag har varit ganska rak mot chefer, sagt vad jag tycker både vad gäller negativt och positivt. I många fall så tycker jag att det leder till chefens förtroende och en bra arbetsvardag. I många områden vet man bättre än vad chefen gör och då är det rätt att stå på sig. Sen beror det såklart på viken chef man har, fungerar inte samarbetet så kan det vara rätt att söka sig vidare.

Nu förändrar vi kommunikatörernas arbetsdag!

Till kampanjen