Den 11 februari höll DIK webbinariet "Mer mångfald i kultursektorn – hur gör vi?" under konventet Folk och Kultur. Nu kan du se det i efterhand.
Flera undersökningar visar att den etniska mångfalden i kultursektorn brister och att andelen med utländsk bakgrund är låg. En ny undersökning från DIK visar dessutom att bara en av tio invandrade akademiker med utbildning inom kultur får ett relevant jobb.
Bristen på mångfald påverkar förstås verksamheternas perspektiv och vem som kan spegla sig i kulturaktiviteter och utställningar. Det försvårar också för statliga institutioner att leva upp till sina uppdrag om att främja mångfald och ge likvärdig service till alla oavsett etnisk eller kulturell bakgrund.För att kunna erbjuda ett bredare utbud och vara tillgängliga för fler behöver de som jobbar i kultursektorn bättre spegla befolkningen.
Hur gör vi för att bryta diskriminerande strukturer och ta vara på fler människors kompetenser?
Om detta samtalade panelen i webbinariet "Mer mångfald i kultursektorn – hur gör vi?" som sändes under kulturkonventet Folk och Kultur. Nu kan du se det i efterhand genom att trycka på play-knappen i bilden ovan.
Medverkande:
➝ Lawen Redar, tredje vice ordförande kulturutskottet (S)
➝ Roshanak Fatahian, medgrundare av All of us
➝ Johanna Alm Dahlin, utredningsansvarig på DIK
Moderator:
➝ Anna Adeniji, konsult på Inclusion Academy
Läs mer
Så arbetar DIK för ökad mångfald i kultursektorn