Nästa vecka är DIK i Almedalen. Och i år slår vi ett slag för bättre arbetsmiljö och villkor i kommunikationsbranschen. Ordförande Anna Troberg berättar mer.
Almedalsveckan står för dörren och man skulle kunna säga att DIK:s tema för året är samarbete. Som fackförbund måste man alltid vara redo att flexa musklerna vid behov. Konflikt är ibland det enda vapnet och vid sådana tillfällen måste man vara beredd att använda det. Med det sagt, så vore det oklokt att alltid använda det vapnet. Bara för att man har en hammare kan man inte gå runt och banka på allt som om det vore en spik. I de allra flesta fallen är samarbete ett bättre verktyg. Med samarbete bygger man långsiktiga vinster som gynnar alla parter. Låt mig ta ett konkret exempel.
2018 gjorde Kantar Sifo på DIK:s uppdrag en undersökning kring hur det står till med arbetsmiljö och arbetsvillkor i byråbranschen. Vi hade inga höga förväntningar, men resultatet var ändå värre än vad vi trott. Här är några axplock:
Sju av tio jobbar hemifrån trots att de är sjuka.
Hälften jobbar mer än de får betalt för.
Kvinnor tjänar i genomsnitt 5 300 kronor mindre än män – varje månad.
Dessutom svarade hela åtta av tio tillfrågade personer att de saknar kollektivavtal vilket står i skarp kontrast till arbetsmarknaden i stort där bara en av tio saknar kollektivavtal.
I kölvattnet av denna dystra rapport har DIK haft kontakt med många olika arbetsgivare inom branschen. Gemensamt för de flesta av dem är att de har höga ambitioner vad det gäller arbetsmiljö, villkor, mångfald och jämställdhet. Denna bild stärks också av en alldeles ny undersökning som DIK har gjort i samarbete med Regi. Arbetsgivarna vill generellt göra rätt, men man har helt uppenbart inte de rätta verktygen för att axla sitt lagstadgade arbetsgivaransvar ordentligt. Därmed uteblir också ofta resultaten.
Så kan vi naturligtvis inte ha det i en bransch där många av DIK:s medlemmar verkar. Men, hur skapar man då en mer hållbar arbetsmiljö i byråbranschen? DIK jobbar på flera fronter samtidigt. Vi har till exempel under flera års tid lyft fram kollektivavtalets betydelse och jobbat med att ta fram skräddarsydda avtal. Kollektivavtal är inte en magisk lösning på alla problem, men de är en utmärkt kommunikationsplattform för samtal mellan arbetsgivare och arbetstagare och det är i dessa samtal som magin så småningom uppstår.
DIK jobbar också med att uppmuntra de arbetsgivare som redan tänker och gör rätt. Vi har inlett ett samarbete med Regi och Resumé och instiftat ett nytt pris med fokus på arbetsmiljö i byråbranschen. ”Årets Byrå – Bästa arbetsgivare” går till en arbetsgivare inom byråbranschen som gör ett extra bra arbete för att skapa ett hållbart arbetsliv för sina anställda. Här kommer de som arbetar på byråerna att få komma till tals, de som faktiskt befinner sig i den arbetsmiljö som ska prisas – eller inte.
Alla har rätt att känna sig trygga och må bra på jobbet. Välmående är dessutom en förutsättning för kreativitet och hållbarhet – både i yrkeslivet och i privatlivet. Därför vill vi självklart uppmuntra de arbetsgivare som insett detta och arbetar för att deras anställda ska må bra och hålla länge. Arbetsgivare har mycket att vinna på en hållbar arbetsmiljö. Personalen stannar längre, är mindre sjuka, presterar bättre och är mer kreativa.
Vill du veta mer om hur man kan arbeta för en mer hållbar arbetsmiljö i byråbranschen är du varmt välkommen till DIK:s och Resumés panelsamtal om detta i Almedalen. Det går av stapeln tisdagen den 2 juli, kl. 11:00–11:45, i Resumés trädgård på Mellangatan 22 i Visby. Jag hoppas att vi ses där.
Ha en riktigt trevlig sommar och ta väl vara på semestern.
Anna Troberg, förbundsordförande i DIK