Anna Troberg: Sommaren är här och i år känns det lite mer än vanligt

Anna Troberg

DIK:s förbundsordförande Anna Troberg ser fram emot en händelserik och engagerad sommar för DIK.

Sommaren är här och i år känns det lite mer än vanligt. Efter två pandemiår börjar allt rulla i gång igen. Almedalsveckan är tillbaka. Pridefestivaler arrangeras runt om i landet. Någonstans på andra sidan sommaren kan vi dessutom äntligen skönja en Bokmässa utan coronarestriktioner. Det säkerhetspolitiska läget är naturligtvis fortsatt ytterst spänt, men desto större anledning att hålla fast vid det som trots allt är Sverige: demokrati, öppenhet och möjligheten att mötas och dela våra olika erfarenheter med varandra.  

Inför Almedalsveckan släpper DIK rapporten ”Vad krävs för att en boksamling ska kunna kallas ett skolbibliotek?”. I den granskas bland annat tillgången till bemannade skolbibliotek i en rad olika kommuner och undersöker skillnader mellan kommunala och fristående skolor. Rapporten tittar också på några av de faktorer som bromsar den positiva utvecklingen i skolbiblioteksfrågan. Utan att gå händelserna i förväg, så finns det all anledning för SKR och Friskolornas Riksförbund att huka sig inför rapportsläppet.   

Men, ytterst är det naturligtvis politiken som måste ta sitt ansvar. Även om det är i stort sett omöjligt att hitta en politiker som inte tycker att läsning är viktigt och att skolbibliotek är bra, så skjuter de ändå frågan om att ge alla elever tillgång till ett bemannat skolbibliotek framför sig som om det rörde sig om en synnerligen eftersatt ugnsrengöring. Varför?  

Bemannade skolbibliotek förbättrar läsning och språkförståelse. De förbättrar elevernas måluppfyllnad. De ger ovärderliga kunskaper i MIK (medie- och informationskunnighet). Listan på allt bra ett skolbibliotek bemannat med en utbildad skolbibliotekarie bidrar med i elevernas liv och utbildning kan göras mycket lång. Det vet både vi och politikerna. Ändå händer det ingenting. Skolministern vill inte ens prata om frågan. Varför? 

DIK kommer under Almedalsveckan att arrangera panelsamtalet ”När blir bemannade skolbibliotek verklighet?” Ni som är i Visby är varmt välkomna. Ni som är någon annanstans kommer att kunna se och lyssna på samtalet i efterhand. Vi kommer också att följa upp detta samtal på Bokmässan, men det kommer det mer information om senare. 

Inom kort släpper DIK också en kulturpolitisk rapport, som tittar närmare på partiernas kulturpolitik. Även här finns det en slående diskrepans mellan vad partierna och deras företrädare tycker och vad de faktiskt gör. Alla säger att de älskar kulturen, men det är uppenbarligen inte ett förhållande de är beredda att satsa på. Kulturen är något man ofta tar för given, men det är inte ett långsiktigt hållbart förhållningssätt. Om detta kommer jag att prata med Mats Wingborg, ett samtal som du kommer att kunna lyssna på i en poddspelare nära dig.  

DIK kommer som vanligt också att uppmärksamma Pridesäsongen. Den här gången gör vi det genom att belysa hur många av de yrkesgrupper förbundet organiserar på ett eller annat sätt bidrar till att samla in, bevara och tillgängliggöra hbtqi-historia. Författaren Mian Lodalen skriver just nu på sin tredje roman i en historisk romansvit med hbtqi-tema. I ett poddsamtal med mig kommer hon att bland annat prata om vilken betydelse arkiven haft för hennes arbete med dessa romaner.  

Kort sagt, i sommar laddar DIK med flera intressanta samtal som du kan avnjuta i hängmattan, på promenaden eller under gräsklippningen. 
 
Trevlig sommar! 
Anna Troberg, förbundsordförande i DIK