Gå till innehåll

Att bli förälder

foralder-ef

Att kombinera föräldraledighet och företagande kan vara en utmaning. Att vara helt ledig är för många inte ett alternativ, men det är också svårt att planera i förväg eftersom föräldraskapet är olika för alla. Genom att vara påläst kan du hitta de bästa alternativen för dig.

Föräldrapenning

Även om du har eget företag har du rätt till ersättning från Försäkringskassan

  • Har du aktiebolag räknas du som anställd i ditt företag och kan få ersättning baserat på den lön du tagit ut i företaget. 

  • Har du enskild firma beräknas din ersättning på beräknad inkomst av näringsverksamhet. Är ditt företag nyregistrerat får du samma föräldrapenning som någon med liknande yrke och arbetsuppgifter. 

Vara föräldraledig med eget företag

Ibland kan det vara svårt att vara helt föräldraledig som egenföretagare. Kundrelationer kan behöva upprätthållas om du vill ha projekt att ta tag i när du börjar arbeta igen, och viss administration behöver många gånger skötas om. Det finns möjligheter att vara flexibel med sin föräldraledighet genom att inte ta hela dagar eller bara delar av veckan. 

Tänk igenom hur dina möjligheter ser ut i god tid – och försök att hålla en dialog med uppdragsgivare så att de vet när, var och hur de kan kontakta dig. Det är också bra att vara medveten om att alla barn och föräldraskap är olika – allt går inte att planera. Om möjligt kan det också vara bra att smyga igång med arbetet så att du har en inkomst från föräldrapenningen till dess att projekten faktiskt drar igång och du kan börja fakturera igen. 

Här kan du läsa mer om vad som gäller när du blir förälder

Att bli förälder