Att lära sig att ta betalt är en av grundförutsättningarna för varje egenföretagare och frilansare. Här går vi igenom några saker som är bra att tänka på när du gör din prissättning.
Glöm inte bort administrationstiden
Förutom det arbete du faktiskt utför, så innebär all form av egenföretagande en hel del administration. Något många glömmer bort att räkna med i sitt arvode är införsäljningstiden, det vill säga den tid du behöver lägga på att hitta och starta upp nya uppdrag. Räkna ut hur mycket tid du ägnar åt detta i genomsnitt per månad. Vill du ha hjälp med detta och få stöd i hur du ska tänka kring arvoden, så kan du som är medlem boka ett samtal med DIK:s egenföretagarcoacher.
Lönen ska täcka mer än själva arbetet
Kom ihåg att ta höjd för till exempel semester, tjänstepension och eventuell sjukskrivning när du gör din prissättning.
Som egenföretagare har du också förmodligen flera fasta kostnader som du behöver se till att täcka upp för, till exempel hyra, dator, programvaror, webbtjänster, telefon och försäkringar. I DIK-medlemskapet ingår en företagsförsäkring och du kan även få rådgivning från försäkringsrådgivare, så att du bara betalar för försäkringar du faktiskt behöver.
Kolla lönestatistiken för ditt yrke
Att kolla upp lönestatistik för de som är anställda inom liknande yrken kan hjälpa dig att hitta en nivå att utgå från när du sätter dina egna arvoden. Sedan ska du såklart också väga in din egen erfarenhet och din unika paketering av tjänsterna som du erbjuder.
Lönestatistik hittar du bland annat genom att logga in på dik.se och gå till Saco lönesök, som är Sveriges största databas för akademikerlöner. Där kan du bland annat sortera löner efter geografiskt område, utbildningsnivå och yrkeserfarenhet. Vill du ha hjälp med att tolka lönestatistiken – boka ett samtal med DIK:s lönecoacher.
Är du egenföretagare eller funderar du på att starta eget? Medlemmar i DIK har fri tillgång till våra egenföretagarcoacher.